Witamina B5, czyli kwas pantotenowy. Występuje powszechnie w produktach
roślinnych i zwierzęcych. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie. Należy
do witamin dość odpornych na działanie wysokiej temperatury. Wchodzi w skład koenzymu A (CoA), który bierze
udział w uwalnianiu energii z pożywienia, uczestniczy w syntezie witaminy D,
cholesterolu, kwasów tłuszczowych, erytrocytów, niektórych hormonów i
przekaźników nerwowych. Bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon
śluzowych. Uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał. Uważa się także, że kwas
pantotenowy opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapobiega siwieniu włosów,
przywraca ich naturalny kolor, łagodzi stres i zaparcia. Nie zostało to jednak
potwierdzone klinicznie. Większe zapotrzebowanie na witaminę B5 mają kobiety w
ciąży i karmiące piersią, palacze, alkoholicy, osoby niedożywione. Pacjenci z
przewlekłą, wyniszczającą chorobą, osoby narażone na przewlekły stres oraz
nadmierny wysiłek fizyczny. Kwas pantotenowy występuje powszechnie w większości
produktów spożywczych, ponadto jest syntetyzowany przez drobnoustroje żyjące w
naszym przewodzie pokarmowym, dlatego też trudno jest doprowadzić do niedoboru.
W badaniach na ochotnikach, objawy awitaminozy zaobserwowano dopiero po 6-9 miesiącach.
Było to zaburzenie działania układu sercowo-naczyniowego, m.in. przyspieszenie
czynności serca, zmiany na skórze, zmęczenie, zaburzenia snu, nadmierna
drażliwość, niepokój, bóle głowy, nudności, złe gojenie się ran, zaburzenia
czucia rąk i nóg, zespół piekących stóp, utrata koordynacji, zaburzenie
działania układu trawiennego, m.in. niestrawność. Nadmiar kwasu pantotenowego
wydalany jest z moczem i kałem, duże dawki mogą wywołać jedynie biegunkę i
zatrzymanie wody w organizmie.
Bogata w witaminę B5 jest cielęcina, nerki i wątroba wołowa, wieprzowa, kurczak, pstrąg, flądra, mąka pszenna razowa, otręby pszenne, soja, kukurydza, grzyby, m.in. borowiki, orzechy włoskie, mleko, jaja, groch, drożdże piwne, mleko pszczele, banany.
- Tu sporo wiadomości zaczerpnąłem z internetu...
Bogata w witaminę B5 jest cielęcina, nerki i wątroba wołowa, wieprzowa, kurczak, pstrąg, flądra, mąka pszenna razowa, otręby pszenne, soja, kukurydza, grzyby, m.in. borowiki, orzechy włoskie, mleko, jaja, groch, drożdże piwne, mleko pszczele, banany.
- Tu sporo wiadomości zaczerpnąłem z internetu...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz