Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 2 września 2013

380.


 Witamina B5, czyli kwas pantotenowy. Występuje powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie. Należy do witamin dość odpornych na działanie wysokiej temperatury. Wchodzi w skład koenzymu A (CoA), który bierze udział w uwalnianiu energii z pożywienia, uczestniczy w syntezie witaminy D, cholesterolu, kwasów tłuszczowych, erytrocytów, niektórych hormonów i przekaźników nerwowych. Bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych. Uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał. Uważa się także, że kwas pantotenowy opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapobiega siwieniu włosów, przywraca ich naturalny kolor, łagodzi stres i zaparcia. Nie zostało to jednak potwierdzone klinicznie. Większe zapotrzebowanie na witaminę B5 mają kobiety w ciąży i karmiące piersią, palacze, alkoholicy, osoby niedożywione. Pacjenci z przewlekłą, wyniszczającą chorobą, osoby narażone na przewlekły stres oraz nadmierny wysiłek fizyczny. Kwas pantotenowy występuje powszechnie w większości produktów spożywczych, ponadto jest syntetyzowany przez drobnoustroje żyjące w naszym przewodzie pokarmowym, dlatego też trudno jest doprowadzić do niedoboru. W badaniach na ochotnikach, objawy awitaminozy zaobserwowano dopiero po 6-9 miesiącach. Było to zaburzenie działania układu sercowo-naczyniowego, m.in. przyspieszenie czynności serca, zmiany na skórze, zmęczenie, zaburzenia snu, nadmierna drażliwość, niepokój, bóle głowy, nudności, złe gojenie się ran, zaburzenia czucia rąk i nóg, zespół piekących stóp, utrata koordynacji, zaburzenie działania układu trawiennego, m.in. niestrawność. Nadmiar kwasu pantotenowego wydalany jest z moczem i kałem, duże dawki mogą wywołać jedynie biegunkę i zatrzymanie wody w organizmie.
Bogata w witaminę B5 jest cielęcina, nerki i wątroba wołowa, wieprzowa, kurczak, pstrąg, flądra, mąka pszenna razowa, otręby pszenne, soja, kukurydza, grzyby, m.in. borowiki, orzechy włoskie, mleko, jaja, groch, drożdże piwne,  mleko pszczele, banany. 

- Tu sporo wiadomości zaczerpnąłem z internetu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz