Wit. N, czyli kwas liponowy jako ALA jest doskonałym antyoksydantem (przeciwutleniaczem) nawet 100 razy silniejszym niż wit. C czy E. To naturalny składnik występujący w komórkach żywych organizmów, zarówno roślinnych i zwierzęcych oraz człowieka.
Naturalna biosynteza kwasu liponowego
zachodzi w mitochondriach, organellach komórkowych będących 'fabryką' energii.
Jest to składnik odgrywający ważną rolę w procesach metabolizmu i oddychania
komórkowego W skojarzeniu z witaminami z grupy B wpływa na metabolizm w
komórkach nerwowych, ma działanie neuroprotekcyjne (neuroochronne). Zwiększa
stężenie glikogenu w wątrobie co z kolei działa ochronnie na wątrobę.
Jest
stosowany główne w leczeniu powikłań cukrzycy. Neuropatia cukrzycowa to choroba
polegająca na uszkodzeniu zakończeń nerwowych. Jest to wynik działania wolnych
rodników, które są z kolei skutkiem zbyt dużego stężenia glukozy we krwi.
Neuropatia objawia się drżeniem i mrowieniem kończyn i jest leczona regularnym
i dawkami kwasu liponowego, który wzmacnia nerwy i poprawia ich metabolizm.
Kwas liponowy zapobiega również katarakcie i chroni komórki mózgu i wątroby
przed wolnymi rodnikami i szkodliwymi substancjami. Badania
na mysich modelach stwardnienia rozsianego sugerują, że hamowanie przez kwas
liponowy demielinacji, odpowiedzialnej za rozwój choroby, wiąże się z
obniżeniem napływu limfocytów T i makrofagów do ośrodkowego układu nerwowego,
mniejszym wydzielaniem cytokin prozapalnych: interferonu g (INF-g) i
interleukiny 4 (IL-4) przez limfocyty T oraz hamowaniem aktywności wydzielanych
przez leukocyty metaloproteinaz.
Bogatym źródłem kwasu liponowego są
drożdże i wątroba. Kwas liponowy współdziała z witaminami B1, B2,
B3 i B5 przy uwalnianiu energii z węglowodanów, tłuszczów
i białek. Posiada właściwości moczopędne, przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe
i ochronne dla narządów miąższowych. Przyspiesza przemianę metaboliczną
glukozy, zwiększa zapasy glikogenu w wątrobie, obniża stężenie tłuszczów we
krwi, zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz