Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 16 września 2013

387.

        


   Moi drodzy, wiem że ostatnie teksty są nie za bardzo czytelne. Brak akapitów, przerw i takich tam… Jednak coś zrobili ci u „góry”, że nie dam rady robić na blogu tego co bym chciał, co przedtem robiłem… Sory, ale ginie mi tekst, zmienia się czcionka i tego typu sprawy… Uważam że lepiej coś zrobić, niż nie robić niczego więc jadę dalej… Jak dojdę jaka jest tego przyczyna zawsze mogę poprawić przecie… ;-D  
          Kolej na witaminę E… Witamina E dodaje nam energii, witalności, urody, chroni przed bezpłodnością i szkodliwym wpływem wolnych rodników. Stosowana jest również jako naturalny konserwant E 306 (zapobiega jełczeniu). Witamina E zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Przy zdrowym, racjonalnym odżywianiu nie powinno jej zabraknąć w organizmie. Przy bardzo drastycznych dietach, ubogim, bądź też nieprawidłowym żywieniu skutki niedoboru witaminy E są przyczyną braku koncentracji, pogorszenia wzroku, starzeniem się komórek, niedokrwistości, rozdrażnienia. Nadmiar tej witaminy raczej nie jest możliwy. Ale stosując suplementację może wystąpić hiperawitaminoza i wówczas możemy odczuwać bóle głowy, osłabienie mięśni, pogorszenie wzroku. Witamina E ze względu na działania przeciwutleniające zapobiega mutacji szkodliwych komórek nowotworowych. Podawanie jednak większych dawek tej witaminy nie ma wpływu na wykryty już nowotwór. Korzystny wpływ witaminy E… Jako silny przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia się organizmu. Pomaga w leczeniu bezpłodności, zapobiega przedwczesnym poronieniom, jest skuteczna w leczeniu chorób oczu (katarakta, bielma). Ma działania antyzakrzepowe, obniża poziom cholesterolu, zapobiega żylakom, zatorom i zawałom serca, jest niezastąpiona w leczeniu trądziku, blizn, grzybic. Stosowana jest przy leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera, stwardnieniu rozsianym. W okresie menopauzy zapobiega chorobom nowotworowym Ma wpływ na gorączkę reumatyczną, zapalenie stawów, nerek, pęcherza. Witamina ta obok witaminy C jest najbardziej popularną w przemyśle kosmetycznym. Możemy ją spotkać niemal we wszystkich produktach - do pielęgnacji ciała, twarzy, włosów. Pełni ona funkcję pielęgnującą jak również jako naturalny konserwant chroni składniki zawarte w kosmetykach przed zniszczeniem i rozkładem. Wszyscy wiemy jakie szkodliwe skutki dla naszej skóry wywołują wolne rodniki - zmarszczki, sucha skóra, utrata jędrności i elastyczności skóry, utrata kolagenu, szkodliwy wpływ promieniowania UVB. Kosmetyki wzbogacone witaminą E pomagają w tych problemach. Skutecznie zapobiegają skutkom długiego opalania się, przyspieszając proces odnowy skóry. Kumulując się we włosach wpływa korzystnie na ich strukturę i kondycję. Ze względu na działanie kojące i przeciwzapalne dodawana jest do kremów przeciwtrądzikowych. Obecność witaminy E w kosmetykach bardzo korzystnie wpływa na nawilżenie skóry, poprzez zatrzymywanie wody w naskórku.
Znajdziemy ją w oleju, jajku, mleku, margarynie na bazie oleju, orzechach, oliwie z oliwek, nasionach słonecznika, dyni, ziarnie sezamu. Migdałach, kiełkach pszenicy, rybach. Warzywach np. pomidory, brokuły, brukselka, kapusta, szpinak, papryka, szczypior. Owoce np. porzeczki, morele, awokado, brzoskwinie, pełnoziarniste pieczywo
A co napisali naukowcy swoim językiem? Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i ochrania czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, uczestniczy w zaopatrywaniu komórek w składniki odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega żylakom, oddziałuje na prawidłową budowę mięśni oraz pomaga likwidować nocne skurcze łydek. Chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV, działa wspomagająco podczas leczenia męskiej bezpłodności, miażdżycy, zaburzeń mięśniowych oraz chorób serca, zwiększa potencję i wpływa na przedłużenie żywotności plemników. Działa wspomagająco podczas leczenia trądziku, blizn, grzybicy.
Skutki niedoboru witaminy E… Jest to niezwykle powszechnie występująca witamina, więc bardzo rzadko może pojawić się jej niedobór w organizmie. Jeśli jednak wystąpi awitaminoza E może spowodować: osłabienie koncentracji i rozdrażnienie, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, osłabienie układu odpornościowego i mechanizmów obronnych skóry, odwodnienie naskórka i wiotczenie cery, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, niedokrwistość. Wzrost ryzyka wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych, bezpłodność.
Skutki przedawkowania witaminy E. Witamina E nie jest toksyczna dlatego z hiperwitaminozą w tym przypadku spotykamy się bardzo rzadko. Przyjmując witaminę E w dawkach wielokrotnie przewyższających dzienne zapotrzebowanie możemy spodziewać się objawów typu: zmęczenie, osłabienie, bóle głowy i mięśni, zaburzenia widzenia. Dzienne zapotrzebowania wynosi około 10 mg, dzieci potrzebują mniej (od 4 do 7 mg - w zależności od wieku), kobiety karmiące około 14 mg.
Ciekawostki: podczas suplementacji tą witaminą należy przyjmować ją codziennie o tej samej porze. Oleje tłoczone na zimno mają w swoim składzie większe ilości witaminy E niż te produkowane przemysłowo. Witamina E, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy, dzięki temu chroni elementy lipidowe komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników; Zapobiega utlenianiu się witaminy A i witaminy C; Hamuje utlenianie cholesterolu LDL. Miażdżyca – hamuje rozwój płytki miażdżycowej – tym samym zwalcza choroby serca i układu krążenia, takie jak: zawał serca, dusznica bolesna, choroba niedokrwienna serca (w przypadku tej ostatniej jest w stanie odwracać jej skutki), 500 mg witaminy E dziennie jest w stanie zredukować ryzyko zawału serca o 75%; Działa przeciwzapalnie; Obniża ciśnienie tętnicze; Chroni przed udarem; Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe hamując agregację płytek krwi; Zmiękcza, uelastycznia i wygładza skórę; Skutecznie działa na zmarszczki – redukując ich ilość; Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych; Przynosi poprawę w przypadku chromania przestankowego; Pomaga tworzyć czerwone ciałka krwi, dzięki czemu zapobiega niedokrwistości; Stosowana wraz z selenem może działać antynowotworowo, chroni np. przed rakiem płuc;
Wpływa na prawidłowy rozwój mięśni gładkich, poprzecznie prążkowanych oraz mięśnia sercowego; Zapobiega zaćmie; Zmniejsza ryzyko wystąpienia katarakty; Szczególnie polecana osobom w starszym wieku, gdyż pomaga zachować sprawność fizyczną i intelektualną; W przypadku osób chorych na chorobę Parkinsona wpływa na poprawę stanu zdrowia; Wzmacnia odporność organizmu; Wpływa na płodność zarówno u kobiet jak i mężczyzn, leczy niepłodność u mężczyzn; Pomaga utrzymać właściwy poziom hormonów przysadki, nadnerczy i hormonów płciowych; Działa na odpowiedni rozwój płodu;
Witamina E – działanie na układ nerwowy – poprawia ogólny stan psychiczny, zapobiega irytacji, przemęczeniu, apatii, pomaga w leczeniu zaburzeń nerwowych; Ochrania komórki nerwowe; Łagodzi nieprzyjemne objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.
Zapotrzebowanie na witaminę E wzrasta wraz: ze wzrostem spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych; ze stosowaniem niektórych leków, takich jak pigułki antykoncepcyjne, leki obniżające poziom cholesterolu, z przebywaniem w bardzo zanieczyszczonym środowisku; Obecność selenu i witaminy C ułatwia jej wchłanianie

 Warto pamiętać, że witamina E ulega zniszczeniu podczas gotowania, konserwowania, głębokiego zamrażania oraz w kontakcie z powietrzem.

PS. Moi złoci, materiały zamieszczone w blogu, zbierałem z różnych miejsc, książek i internatu. Mają służyć ludziom chorym jak ja, ciekawym, oraz znudzonym. Nie zbierałem tych materiałów dla ludzi którzy za pieniądze chcieli by je wykorzystać, podpisać swoim nazwiskiem i umieścić w mediach. Proszę więc, zostawcie je na moim blogu i nie kopiujcie. Jak chcecie się podzielić wiadomościami tu zdobytymi, wystarczy przesłać ten internetowy adres zainteresowanej osobie. Dziękuję. ;-*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz