Wit. B9 (kwas foliowy). W
1935 uczeni Wills i Stewart przeprowadzili następujący eksperyment. Podawali
małpom racje żywnościowe ubogiej ludności Bombaju, wywołując u ich
niedokrwistość, która ustąpiła po podaniu autolizowanych drożdży. W 3 lata
później Wills i Evans potwierdzili przydatność kliniczną preparatów drożdży u
pacjentów chorych na niedokrwistość makrocytową (megaloblastyczną). W owym
czasie inni uczeni Stockstad i Mauming wykazali, że kurczęta potrzebują do
wzrostu nie znanego dotąd czynnika, który nazwali "factor U".
Znajdował się on w drożdżach, otrębach, lucernie. W 1941 Mitchell, Shunell i
Wiliams otrzymali ze szpinaku związek, który nazwali kwasem foliowym (łac.
folium - liść). Kwas foliowy, czyli folacyna, uczestniczy w tworzeniu kwasów
nukleinowych DNA i RNA, syntezie aminokwasów, puryn, pirymidyn, bierze udział w
procesie podziału komórek, pełni ważną funkcję w procesie tworzenia czerwonych
ciałek krwi (wraz z witaminą B12), bierze udział jako koenzym w przenoszeniu
reszt jednowęglowych. Uczestniczy w procesach mielizacji (tworzenie osłonki mielinowej)
neuronów i przy przekształcaniu homocysteiny w metioninę. Dzięki
niej prawidłowo rozwija się płód. Źródłem witaminy w pożywieniu są drożdże,
jest wątróbka, szpinak, żółtko jaja, endywia, sałata, szparagi, soczewica,
Pełne ziarno zburz, brokuły, kalafior.
Niedobór witaminy powoduje zaburzenia rozwojowe u płodu (wady cewy
nerwowej), niedokrwistość megaloblastyczna, nadpobudliwość, trudności w
zasypianiu, słaby wzrost, problemy z trawieniem, niedożywienie, biegunka,
utrata apetytu, osłabienie, rozdrażnienie, bóle głowy, zaburzenia zachowania. Nadmiar witaminy powoduje u niektórych osób tworzenie się szkodliwego
kryształu folacyny w moczu. Mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne.
Spożycie dziennie ponad 15 mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu
nerwowego i pokarmowego. Dobrze wpływa na wchłanianie kompleks witamin B, witamina B6, kwas para-aminobenzoesowy (PABA), witamina B12, witamina H, witamina C. Na pogorszenie wchłaniania wpływa światło, alkohol, wysoka temperatura, środki antykoncepcyjne. W zależności od sposobu przyrządzania potraw, do gotującej wody przechodzi nawet ponad 90% kwasu foliowego a to za sprawą jego doskonałej rozpuszczalności. Z tego powodu potrawy należy zawsze gotować przy użyciu minimalnej ilości wody, względnie nie należy jej wylewać, a zużyć do sporządzenia np. sosu…
Przy udziale kwasu foliowego powstaje tzw. hormon szczęścia - serotonina działająca kojąco i uspokajająco oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.
W badaniach doświadczalnych wykazano, że od 60 do 80% witaminy rozkłada się w czasie przemiału zbóż na jasną mąkę bądź podczas produkcji kasz wysoko oczyszczonych, np. manny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz