Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 3 września 2013

381.

          


Wit. B6 (pirydoksyna). W 1935 w pięciu różnych laboratoriach wyizolowano witaminę B6 z otrąb ryżu. Witamina B6 obejmuje grupę sześciu spokrewnionych ze sobą związków, które ulegają łatwemu i wzajemnemu przekształceniu i charakteryzują się jednakową aktywnością metaboliczną. Witamina B6 uczestniczy w przemianie aminokwasów, syntezie białek oraz metabolizmie kwasów tłuszczowych. Podnosi odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Pomaga w zamianie aminokwasu tryptofanu na witaminę PP, co zwiększa poziom tej witaminy w organizmie. Niezbędna w syntezie hemoglobiny - niezbędnej w produkcji krwinek czerwonych) i hormonów np. histamina, serotonina. Jest koenzymem, czyli substancją którawspółnie z enzymami przyśpiesza procesy odbywające się w komórce. Dzienna dawka to ok. 1,4 -  1,2 mg. Bogatym źródłem witaminy B6 są Drożdże, wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób. Nadwyżki witaminy B6, podobnie jak innych witamin rozpuszczalnych w wodzie są z organizmu wydalane. Jednak porównując z innymi witaminami z tej grupy, nadmiar witaminy B6 przyjmowanej w postaci tabletek może być toksyczny.
Niedobór witaminy może powodować stany zapalne skóry, łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg), zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady drgawek), zwiększona podatność na infekcje, nadmierne pocenie się, niedokrwistość. Środki antykoncepcyjne mogą powodować jej niedobór. W nadmiarze, przy dłuższym stosowaniu pirydoksalu w ilości 2 g dziennie mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne.  Duże stężenie tej witaminy, zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i zaburzeń naczyniowych. Na polepszenie wchłaniania wpływa witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina H, witamina C, magnez, cynk. Na pogorszenie wchłaniania wpływa wysoka temperatura, światło, środowisko zasadowe, długie przechowywanie, alkohol, estrogen, nikotyna, nadmiar białka, penicyliany, kortyzon, prednison.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz