Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 8 września 2013

385.



Witamina C zwana też kwasem askorbinowym jest pochodną glukozy. To witamina rozpuszczalna w wodzie. Odkrycie wpływu witaminy C na człowieka powiązane było z chorobą dotykającą marynarzy - szkorbutem. Człowiek nie potrafi Witaminy C samodzielnie wytworzyć. Jest bardzo wrażliwa na światło, wysoką temperaturę i wilgoć, a straty spowodowane obróbką termiczną mogą sięgać do 70%. Przetrzymywanie już ugotowanych potraw do następnego dnia może jeszcze obniżyć jej zawartość. Należy pamiętać, że podczas przeziębienia jej poziom spada o połowę, a zażywanie antybiotyków jeszcze obniża jej ilość. Pełni ona organizmie niezwykle ważne funkcje. Usuwa wolne rodniki, bierze udział w większości procesów metabolicznych, jest niezbędna w gospodarce żelazem, wspomaga procesy krwiotwórcze i wchłaniania wapnia. Znacznie wzmacnia system immunologiczny, chroni przed skutkami przewlekłego stresu. Niektórzy twierdzą że znacznie skraca czas infekcji wirusowej, bakteryjnej i grzybiczej, choć nie jest to potwierdzone. Zabezpiecza naczynia krwionośne przed pękaniem. Przeciwdziała wylewom wewnętrznym, udarom, stłuczeniom, sińcom. Polecana jest alergikom i astmatykom jako doskonały naturalny środek przeciwzapalny. Sprawdza się w profilaktyce przeciwdziałającej zachorowaniom na raka. Znakomicie działa na system odpornościowy. Istnieje hipoteza, ze w chłodne dni naczynia krwionośne kurczą się, przez co znajdujące się we krwi i układzie limfatycznym komórki układu odpornościowego – leukocyty, mają utrudnione zadanie, by prze-dostać się wszędzie tam, gdzie są potrzebne. Efektem są niepożądane przeziębienia i infekcje. Wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu (służy do produkcji tkanki łącznej), przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu, poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w regeneracji witaminy E. Witamina C nie jest toksyczna, jednak jej nadmiar może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Może też wywołać dolegliwości żołądkowe, nudności i wymioty, biegunkę czy wysypkę na skórze. Często w nadmiarze, powoduje ból mięśni. Najczęściej jednak nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem.  Dzienna dawka witaminy C to: 40mg u palaczy 80mg. Niektórzy badacze uważają że może przekraczać i 150mg. Najwięcej witaminy C zawiera Acerola, owoce róży, papryczka chili (zielona), nać pietruszki. Czarna porzeczka, papryka, koperek, brukselka, kalafior, jarmuż, szpinak, truskawki, kapusta, kapusta kiszona. Cytryny, pomarańcze, pomidory, truskawki, poziomki, szczypiorek. Mniej zawierają jej białe i czerwone porzeczki, kalarepa kiwi. Czosnek, maliny, boćwinka, jabłka, ogórki, cebula, gruszki, śliwki. Szczaw, agrest grejpfrut, żurawina, fasola, groch, jerzyna, rzepa, rzodkiewka. Brzoskwinie, pieczarki, ziemniaki. Pory buraki, maślaki, rydze, kurki, banany, rabarbar, wiśnie, cykoria, morele, winogrona, orzechy włoskie, marchew. W ogóle warzywa o ciemno-zielonych liściach. Zawiera ją wątroba, tłuszcz dorsza, pstrąg, mleko krowie. Większe zapotrzebowanie na witaminę C występuje u osób starszych, osób palących, kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz stosujących środki antykoncepcyjne. Wysoka dawka witaminy C może spowodować sfałszowanie wyników badań laboratoryjnych: krew, mocz, hemoglobina, poziom cukru we krwi. Witamina C niszczona jest przez tlenek węgla, który zawarty jest w zanieczyszczonym miejskim powietrzu. Osoby cierpiące na kamicę, niewydolność nerek, ze skłonnością do odkładania żelaza, nie powinny jej używać w nadmiarze. Szklanka świeżego soku pomarańczowego, zawiera ponad połowę zalecanej dawki dziennej. Kwas askorbinowy jest przeciwutleniaczem i jako taki jest stosowany w przemyśle spożywczym, podobnie jak jego sole i estry. Symbole stosowane do oznaczenia tych związków: E300 – kwas askorbinowy./ E301 – askorbinian sodu./ E302 – askorbinian wapnia./ E303 – askorbinian potasu./ E304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego./ E304(i) – Palmitynian askorbylu./ E304(ii) – Stearynian askorbylu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz