Wit.
B12 (cyjanokobalamina) wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego (zmniejsza
drażliwość, polepsza pamięć i koncentrację) i pokarmowego bierze udział w
przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. W 1926 Whipple i
współpracownicy ogłosili , że podawanie wątroby wykrwawionym psom przyspiesza
ich powrót do zdrowia. Minot i Murphy podjęli dalsze badania kliniczne
dowodząc, że wątroba jest skutecznym środkiem leczniczym w leczeniu
niedokrwistości złośliwej. W 1948 Rickes z współpracownikami po 6 latach
żmudnych badań (oraz Smith i Parker), wyizolowali z wątroby czysty,
krystaliczny związek o czerwonym zabarwieniu, który w dawkach kilku mikrogramów
zapobiegał wystąpieniu niedokrwistości. Związek zawierał fosfor i kobalt -
nazwano go początkowo witaminą B12, a potem kobaminą, kobalaminą itd.
Cyjanokobalamina, czyli witamina B12 uczestniczy w tworzeniu czerwonych komórek
krwi, tworzeniu materiału genetycznego (synteza DNA i RNA), uczestniczy w
przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów, prawidłowym funkcjonowaniu
układu nerwowego, uczestniczy w przemianach puryn i pirymidyn. Zapobiega anemii
złośliwej. Bierze udział w przemianie kwasu foliowego do biologicznie aktywnego
tetrahydrofolianu. (Fajnie napisany tekst, jest ze strony - http://witaminy.eu.interia.pl/witamina_b12.htm )
Dla tej witaminy z powodu braku danych nie została
oznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych,
dlatego też, aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tej
witaminy powinna być żywność. Zawiera ją, wątroba, wątróbka drobiowa,
wątrobianka. Ostrygi, śledź, makrela, sardynki w oleju, pstrąg węgorz. Żółtko
jaj, mięso, kurczak, mleko, ser, drożdże piwowarskie.
Niedobór witaminy
powoduje zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych.
niedokrwistość złośliwa, magaloblastyczna (choroba Addisona - Biermera), zmiany
zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka, zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak
apetytu. Stany zapalne ust,
zaburzenia w układzie nerwowym (zaburzenia czucia, niezborność ruchów,
zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności w chodzeniu), zaburzenia wzrostu u
dzieci. Niemiły zapach ciała, hiperhomocysteinemia, jąkanie się, depresja, dolegliwości
miesiączkowe. Może wystąpić demencja, oraz anemia złośliwa. Zaburzenia są
uleczalne, jeśli są wcześnie rozpoznane.
Przy stosowaniu przez dłuższy czas mega- dawek tej witaminy zaobserwowano u
niektórych ludzi objawy uczuleniowe. Uważa się, że osoby po pięćdziesiątce mogą
nieć kłopoty z jej przyswajaniem, a niedobór może powodować ryzyko choroby
wieńcowej, depresji, i prawdopodobnie choroby Alzheimera. Określa się dzinną
dawkę na 1.5 mikro grama. Nadmiar normalnie jest usuwany z moczem.
Na polepszenie wchłaniania wplywa:
witamina A, witamina B1, witamina B6, kwas foliowy, witamina C, witamina
H, potas, wapń, sorbitol. Gorsze
wchłanianie powoduje środowisko zasadowe, światło, alkohol, estrogen, cukier,
tabletki nasenne, neomycyna, kodeina, aspiryna, antybiotyki, leki
przeciwdepresyjne.
Zapasy witaminy B12 zgromadzone w wątrobie zdrowego
człowieka wystarczają do pokrycia zapotrzebowania człowieka na około 3 lata. Do
niedoboru dochodzi zazwyczaj u jaroszy, u osób ze schorzeniami związanymi z
nieprawidłową produkcją czynnika Castle'a w żołądku lub zaburzeniami
wchłaniania w jelitach, wegetarianie wykluczający z diety jajka i przetwory
mleczne są narażeni na niedobory witaminy B12, w perspektywie kilku lat, po
przejściu na wegetarianizm.
Prawidłowo działająca tarczyca ułatwia wchłanianie
witaminy B12, witamina B12 aktywizuje substancje żelaza w organizmie oraz
umożliwia wchłanianie witaminy A, gdyż pobudza karoteny do udziału w przemianie
materii, aby potem mogły się przekształcić w aktywną formę tej witaminy.
Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka ma zdolność syntezy witaminy B12.
Słodycze, napoje słodzone i cukier uszkadzają florę bakteryjną jelit - a to
wpływa na zaburzenia wchłaniania witaminy B12. Przez całe życie potrzebujemy witaminy
B12 tyle, ile waży ziarno zboża. Witamina B12 utrzymuje ochronną osłonkę mielinową
wokół nerwów, wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Jest jednym ze składników
leków, w leczeniu Stwardnienia Rozsianego. Odpowiedni pziom witaminy w
organizmie może opóźnić rozwój AIDS. U starszych osób, przy zbyt małym
wytwarzaniu kwasu żołądkowego, witamina nie zostaje oddzielona od białek pokarmowych.
Witamina B12 powinna być zażywana razem z kwasem foliowym. Uwaga! Zanim
zaczniesz stosować preparaty witaminowe, skonsultuj się z lekarzem…
PS.
Moi złoci, materiały zamieszczone w blogu, zbierałem z różnych miejsc, książek
i internatu. Mają służyć ludziom chorym jak ja, ciekawym, oraz znudzonym. Nie
zbierałem tych materiałów dla ludzi którzy za pieniądze chcieli by je
wykorzystać, podpisać swoim nazwiskiem i umieścić w mediach. Proszę więc,
zostawcie je na moim blogu i nie kopiujcie. Jak chcecie się podzielić
wiadomościami tu zdobytymi, wystarczy przesłać ten internetowy adres
zainteresowanej osobie. Dziękuję. ;-*
Bibliografia – 1.) SM Express 7 sierpnia 2013. Nasze porady Anna Drajewicz
„Ważne witaminy”. 2.) Przegląd Reader’s Digest - Uzdrawiająca moc witamin,
minerałów i ziół. 3.) Przegląd Reader’s Digest – Co pomaga, a co szkodzi. Oraz
ogólno- dostępne wiadomości z internetu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz