Witamina A, rozpuszcza się w tłuszczach. Jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota. Chorobę tę leczono podając gotowaną lub surową wątrobę.
Jej obecność staje się kluczowa w zachowaniu zdrowia
wszelkich miękkich tkanek organizmu jak: skóra, paznokcie, oczy, błony śluzowe
czy włosy. Witamina ta jest magazynowana w organizmie, więc nie ma konieczności
codziennego jej uzupełniania. Jest niezbędna do właściwego
metabolizmu białka Znacznie wspomaga produkcję RNA, który przekazuje komórkom
ważne informacje o funkcji i odnowie. Zmniejsza podatność na infekcje;
neutralizuje skutki działania zanieczyszczonego powietrza, zmiękcza skórę i
zwiększa jej odporność na choroby, wzmacnia krążenie ochronnej energii Qi.
Na poziomie komórkowym wzmacnia ściany komórkowe, co zapobiega
ich penetracji przez wirusy. Pomaga w budowie i naprawie kości, zębów, włosów,
paznokci, skóry i błon śluzowych płuc oraz układu pokarmowego i rozrodczego.
Bierze udział w tworzeniu dobrej jakości krwi, utrzymuje dobre widzenie i
zapobiega osłabieniu wzroku w ciemności. Pobudza działanie grasicy i układu
odpornościowego.
Witamina A reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek
tkanki nabłonkowej. Obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga
funkcjonowanie układu krwionośnego, bierze udział w gospodarce hormonalnej
(hamowanie wydzielania tyroksyny - tarczyca), warunkuje rozwój komórek
rozrodczych, jest czynnikiem wzrostu
(współdziała z hormonem wzrostu) - zwłaszcza u dzieci, bierze udział w
odbieraniu bodźców wzrokowych.
Najczęstszymi problemami związanymi z niedoborem witaminy
A są: problemy ze skórą i naskórkiem (kruche paznokcie, łuszczyca, rogowacenie
dłoni i stóp, wysypki), problemy z włosami (suche, łamliwe włosy, łysienie
plackowate), problemy ze wzrokiem (pogorszenie wzroku, kurza ślepota - ślepota
zmierzchowa), rogowacenie przewodu pokarmowego (brak apetytu, skłonności do
biegunek), porowatość kości oraz zanik miazgi zębowej i zębiny, zahamowanie
wzrostu u dzieci.
Z uwagi na spore zapasy witaminy A w wątrobie objawy
niedoboru pojawiają się dopiero po kilku miesiącach od jej braku w spożywanym
pokarmie. W przypadku nadmiernego spożywania witamy przez dłuższy czas mogą
wystąpić zatrucia przewlekłe. Istnieją przypadki śmiertelne
spowodowane hiperwitaminozą A, spowodowane głównie spożyciem wątroby niektórych
zwierząt. Głównie zwierzęta polarne mają wysokie stężenie tej witaminy -
wątroba niedźwiedzia polarnego zawiera śmiertelną ilość witaminy A. W 100g
znajduje się 1 800 000 [IU] - przekracza to ponad 300 razy dzienne
zapotrzebowanie człowieka na tą witaminę. Na początku zbyt duża ilości
witaminy A w organizmie objawia się: drażliwością, zmniejszonym apetytem, swędzeniem, Przy dłuższym utrzymywaniu się nadmiaru witaminy A mogą pojawić się objawy:
zmęczenia, wypadania włosów, bólów stawów i bóle kostne, zaburzenia w pracy wątroby i
śledziony, zmniejszenia uwapnienie kości mogące skutkować
osteoporozą, w przypadku kobiet w ciąży hiperwitaminoza może
skutkować wadami wrodzonymi u dzieci.
Źródła witaminy A to: Tran, wątroba, podroby, marchew,
masło, szpinak, dynia, jaja, sałata, pomidory. Trawa pszeniczna i jęczmienna, bataty, kapusta włoska,
pietruszka, botwinka, zielona cebula, jarmuż, kapusta chińska, morele,
persymona, melon kantalupa, brzoskwinie. Bogate
w tę witaminę są ogólnie ciemnozielone, czerwone i żółte warzywa i owoce.
Przemysłowo hodowane zwierzęta są
nafaszerowane chemikaliami, hormonami i lekarstwami, które gromadzą się w ich
wątrobach ( podobnie jest z naszymi
też gromadzą wszystkie toksyny i dlatego dobrze jest stosować okresowo
regularne oczyszczania wątroby). Ponad 25 lat badań dowodzi, że ludzie, którzy spożywają produkty
o większej niż średnia zawartości beta karotenu mają niższy wskaźnik
zachorowania na wiele rodzajów nowotworów. Uważa się, że jest on najsilniejszym
z obecnie znanych neutralizatorów i wymiataczy wolnych rodników i blokuje
procesy prowadzące do uzłośliwienia komórek.
Należy pamiętać, że chodzi o
pożywienie roślinne zawierające beta karoten. Wyizolowany podawany w
suplementach nie ma takiego działania. Przyczyną jej niedoboru może też być
wielość funkcji, które ta witamina spełnia w organizmie. Odgrywa ona kluczową
rolę w procesach metabolicznych zachodzących w wątrobie. U ludzi wątroba jest
zwykle przeciążona z powodu zbyt kalorycznego, tłustego, pełnego toksyn i
wysoko przetworzonego pożywienia oraz przejadania się. Przy takiej diecie
właściwie nie wiadomo, jaka ilość witaminy A byłaby wystarczająca; niektórzy
żywieniowcy zalecają pięciokrotnie lub jeszcze wyższą dawkę niż dotychczas.
Jeśli stwierdzi się niedobór
witaminy A, to najpierw należy sprawdzić, czy niedoboru nie zlikwiduje się
przez zwykłe zachowanie umiaru w jedzeniu. Wielu wegetarian, którzy spożywają
zbyt dużo tłuszczy w postaci orzechów, nasion i olejów oraz nadmiar białka
pochodzącego z ziaren i roślin strączkowych, przejawia charakterystyczne objawy
niedoboru witaminy A: łuszczącą się skórę głowy (łupież), ogólną suchość skóry
i przedwczesne starzenie (z niedoboru RNA).
Ograniczenie zbyt obfitej diety,
witaminy A, może pomóc przywrócić właściwą pracę wątroby. Zaletą przyjmowania
beta karotenu (pochodzącego z warzyw,) jest brak jego toksyczności.
Jakikolwiek jego nadmiar jest przechowywany w organizmie jako zapas, natomiast
witamina A pochodzenia zwierzęcego (retinol) jest w nadmiarze toksyczna.
Badania
nad rakiem dowodzą, że beta karoten zdecydowanie silniej przeciwdziała
tworzeniu się guzów niż, w/w retinol. Witamina
A, zmniejsza skutki uboczne chemioterapii. Pochodny witaminy – kwas retinolowy
jest bezpieczniejszym od starszych stosowanych środków na trądzik i łuszczycę,
suchość skóry, wyprysku, trądziku różowatego, ale należy go stosować według
zaleceń lekarza. Jeśli stężenie witaminy jest prawidłowe, skręcenia, naderwania
stawów, rany, szybciej się goją.
Rekonwalescencja po przebytym udarze mózgu przebiega lepiej gdy zasoby witaminy
w organizmie jest wystarczająca. U kobiet, niedobór objawia się czasem obfitymi
i przedłużonymi miesiączkami. Także podczas ciąży kobiety ciężarne powinny
uważać, gdyż rentiol w nadmiarze może uszkodzić rozwijający się płód. Uważa się
że witamina A poprawia zdolność insuliny do zmniejszenia stężenia glukozy we
krwi, a także może pomóc przy
przewlekłych chorobach płuc. Przedawkowanie grozi tylko osobom które spożywają
bardzo dużo wątroby, lub tłustych ryb. Beta karotenu, znajdującego się w
owocach nie można przedawkować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz