Wit. O, czyli witamina B11 /
karnityna, nie jest witaminą w ścisłym
rozumieniu tego słowa, ponieważ składa się z substancji syntetyzowanych w
wątrobie, nerkach i mózgu. Do organizmu dostarczana jest wraz z pożywieniem
przez co uchodzi za substancję witaminopodobną. Co ciekawe, witamina O nie podlega
mechanizmom metabolicznym. Zamiast tego ulega filtracji w nerkach, a potem jest
w całości wchłaniana w kanalikach nerkowych.
Badacze przyjmują, że naturalna i właściwa witamina O
jest L – stereoizomerem i tylko ona wywołuje odpowiednią reakcję organizmu. Z
tego też względu powinna być przyjmowana jedynie w takiej postaci. Jest
odpowiednia dla osób, które cierpią na niewydolność krążenia, chorobę wieńcową,
miażdżycę, cukrzycę, choroby układu krążenia, męską niepłodność lub mają
uszkodzone mięśnie. Bywa też stosowana pomocniczo w przypadku wielu chorób, np.
AIDS, Alzheimera czy otyłości.
Do
dzisiaj nie udało się jednoznacznie wykazać szkodliwości karnityny. Z badań
wynika jednak, że jej nadmiar nie ma żadnego wpływu na płód ludzi i zwierząt.
Nie zmienia też materiału genetycznego, nie wywołuje czynników powodujących
powstawanie i rozwój nowotworu ani żadnych wad wrodzonych. Generalnie uchodzi
za substancję bezpieczną i dobrze tolerowaną przez organizm; niekiedy jedynie
wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wymioty, bóle brzucha,
biegunkę). Nie ma przeciwwskazań do przyjmowania witaminy
O. Niektórzy przestrzegają jednak przed zażywaniem karnityny przez młodzież do
15 roku życia oraz kobiety w ciąży.
Specjaliści uznają, że dzienna dawka witaminy O u osoby
dorosłej i zdrowej wynosi 15 - 100 mg dwa razy na dobę. Synteza wynosi od 11 do
34 mg w ciągu doby, a przy normalnej diecie do organizmu dostaje się od 20 do
200 mg karnityny. W przypadku wegetarian wskaźnik ten jest znacznie niższy i
wynosi zaledwie 1 mg na dobę. Powinna być też stosowana jako suplement diety u
osób ciężko pracujących fizycznie oraz prowadzących forsowny trening. W tym
ostatnim przypadku zalecana jest dawka 600 – 1200 mg.
Witamina O pobudza włosy do wzrostu i dodaje im energii.
Poza tym poprawia ukrwienie skóry głowy, dzięki czemu zwiększa się zaopatrzenie
mieszków włosowych w znajdujące się we krwi, substancje odżywcze. Efekt? Włosy
są znacznie mocniejsze i bardziej sprężyste. W dodatku karnityna poprawia
nastrój, a tym samym łagodzi stresy, które powodują m.in. wypadanie włosów.
W jakich produktach się znajduje? Najwięcej karnityny znajduje się w mięsie: baraninie, wołowinie, wieprzowinie i rybach. Nieco mniej jest jej w drobiu oraz produktach pochodzenia owocowego i warzywnego. Za to całkiem sporo witaminy O zawierają wyroby mleczne. Codzienna dieta, w całości pokrywa zapotrzebowanie na nią organizmu.
W jakich produktach się znajduje? Najwięcej karnityny znajduje się w mięsie: baraninie, wołowinie, wieprzowinie i rybach. Nieco mniej jest jej w drobiu oraz produktach pochodzenia owocowego i warzywnego. Za to całkiem sporo witaminy O zawierają wyroby mleczne. Codzienna dieta, w całości pokrywa zapotrzebowanie na nią organizmu.
L-Karnityna bierze udział
w usuwaniu z mitochondriów średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
mających w nadmiarze działanie toksyczne, pełni rolę w procesach
detoksykacyjnych. Skutkami niedoboru Karnityny jest osłabienie, lub zaniki
mięśni szkieletowych, oraz niewydolność mięśnia sercowego. Niektóre badania
wskazują, ze doustnie przyjmowana karnityna zmniejsza masę tkanki tłuszczowej,
a zwiększa masę tkanki mięśniowej i obniża uczucie zmęczenia, co może prowadzić
do utraty wagi u niektórych osób.
Pomimo że karnityna jest oznaczana w handlu
jako substancja wspomagająca odchudzanie, brak jest dowodów naukowych na takie
działanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz