Wit.
B3 (niacyna), zwana inaczej witamina
PP. Występuje w postaciach, kwasu nikotynowego i amidu
kwasu nikotynowego (nikotynamidu). W przeciwieństwie do witamin B1 i B2 może
być produkowana w organizmie ludzkim z podstawowego aminokwasu tryptofanu. Na
ogół są to jednak niewielkie ilości, dlatego też większość ludzi powinno
otrzymywać tę witaminę w pożywieniu. Jest ona wchłaniana w jelicie cienkim,
rozpuszcza się w wodzie. Niacyna zawarta w zbożach źle się wchłania, lecz
obecny w nich tryptofan zapobiega tym niedoborom. Witamina PP, jest konieczna do prawidłowej pracy
układu pokarmowego, nerwowego, syntezy hormonów płciowych. Wspomaga
również prawidłowe krążenie, rozszerzając tętnice i ułatwiając przepływ krwi.
Niacyna może być skuteczna w profilaktyce chorób serca, gdyż usuwa z krwi
nadmiar cholesterolu LDL, który stwarza ryzyko twardnienia naczyń tętniczych.
Pomaga w tworzeniu czerwonych ciałek krwi i odtruwaniu organizmu. Usuwa złogi
cholesterolu z arterii i metabolity (powstające przy artretyzmie), a także i
obniża poziom cukru. Podobnie jak i inne witaminy z grupy B ma właściwości
przeciw utleniające. Jej zawdzięczamy
dobrą kondycję skóry i błony śluzowej. Niacyna bierze udział w ponad 50
procesach zachodzących w organizmie i uwalnianiu energii z węglowodanów. W oddychaniu
tkankowym oraz wchodzi w skład niektórych koenzymów. Bakterie jelitowe
syntetyzują ją z tryptofanu. Tryptofan jest obecny we wszystkich białkach
zwierzęcych, ale nie ma go – lub występuje w małych ilościach – w białkach
roślinnych. Białko kukurydzy (zeina) jest właściwie pozbawiona tryptofanu. Niacyna
może działać korzystnie przy stosowaniu niektórych leków przeciwnowotworowych,
leków przeciwpadaczkowych czy leczących schizofrenię (jako środek
uspokajający), a w połączeniu z witaminą C w leczeniu alkoholizmu i migreny.
Stosuje się ją do leczenia zawrotów głowy, zwężonych naczyń krwionośnych, a
wraz z innymi witaminami tej grupy do zapobiegania utracie płynów spowodowanej
poparzeniami. W USA stosuje się ją zamiast środków nasennych. Niacyna należy do
witamin trwałych, jest odporna na działanie światła, tlenu, kwasów i zasad, a
do jej utraty dochodzi głównie z powodu rozpuszczalności w wodzie. Niedobór niacyny
jest zjawiskiem rzadkim. Występuje głównie tam, gdzie dieta opiera się na
kukurydzy lub mące kukurydzianej o niskiej zawartości białka lub gdzie w diecie
występują wielkie braki białka, witamin, minerałów i kalorii. Stwierdzono, że
organizm człowieka potrafi przetwarzać tryptofan w niacynę, i pelagra jest
wynikiem niedoboru nie tylko niacyny, ale również tiaminy i ryboflawiny. Objawy
niedoboru witaminy B3 występują głównie w skórze, przewodzie pokarmowym oraz
ośrodkowym układzie nerwowym. Typowe objawy to zapalenie skóry, biegunka i
demencja. Do najwcześniejszych objawów niedoboru niacyny należą: osłabienie,
nieprzyjemny oddech, niski poziom cukru we krwi, utrata apetytu, niestrawność i
wykwity skórne. Następuje chudnięcie, skóra staje się twarda, szorstka, łatwo
pękająca i przebarwiona, może wystąpić zapalenie języka i jamy ustnej,
zaburzenia trawienia, wzdęcia, biegunki, bezsenność, bóle głowy, stany lękowe i
depresje, zaburzenia orientacji, czucia, zanik odruchów ścięgnowych oraz objawy
porażenia kończyn. Niacyna nigdy nie jest wydalana w postaci wolnego kwasu
nikotynowego. Występuje w niewielkich ilościach w moczu jako amid niacyny lub
jako kwas nikotynowy sprzężony z glicyną. Niacyna może się okazać toksyczna dla
osób spożywających ją po kilka gramów dziennie. Dawki powyżej 3 g zwiększają
prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby. Jednorazowa dawka ponad 1000 mg kwasu
nikotynowego może spowodować rozszerzenie naczyń krwionośnych, bóle głowy,
zaczerwienienie skóry oraz szum w uszach uczucie niestrawności i pieczenia w
ciągu 15 minut od spożycia posiłku. Kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na
cukrzycę, jaskrę, skazę moczanową, choroby wątroby lub wrzody układu
trawiennego powinny zażywać niacynę bardzo ostrożnie! Dawki powyżej 500 mg
dziennie, stosowane przez dłuższy czas mogą spowodować schorzenia wątroby. Najlepszym
źródłem niacyny i tryptofanu są pokarmy bogate w białko, np. chude mięso wołowe
i wieprzowe, cielęcina, drób, ryby (tuńczyk, makrela), czy fasola. Niacyna
występuje w dużych ilościach w drożdżach, wątrobie, świeżych warzywach,
ziarnach zbóż, mące razowej, nasionach słonecznika, grochu, orzeszkach
ziemnych, jajach, twarogu. Zioła zawierające niacynę to lucerna, kozieradka,
korzenie łopianu, kocimiętka, rumianek, świetlik, nasiona kopru, chmiel,
lukrecja, dziewanna, pokrzywa, mięta, liście maliny, czerwona koniczyna.
Również flora bakteryjna jelit może być źródłem witaminy PP u człowieka. Część
zapotrzebowania na niacynę może pokryć tryptofan – aminokwas obecny w wielu
białkach który organizm przekształca w tą witaminę. Zatem mleko, Sery, jaja,
mogą dobrze zapobiegać niedoborowi witaminy PP. Dorośli powinni spożywać
codziennie co najmniej 13 - 17 mg niacyny. Zapotrzebowanie wzrasta przy
ciężkiej pracy, w okresie ciąży i karmienia. Dzienną dawkę witaminy PP pokrywa
na przykład - duży stek z łososia, albo 3 plastry chudego mięsa wołowego, lub 150
gram pieczonego kurczaka. Niacyna współdziała z innymi witaminami, a zwłaszcza
tiaminą, ryboflawiną i pirydoksyną oraz kwasem pantotenowym i biotyną przy
uwalnianiu energii z pożywienia. Niedobory niacyny może zastąpić tryptofan, ale
dla jego przekształcenia w niacynę potrzebna jest witamina B6. Również obecność
witamin A i E pozwala na obniżenie dawek niacyny. Długotrwałe nadmierne
spożywanie aminokwasu leucyny może doprowadzić do niedoborów zarówno niacyny,
jak i tryptofanu. Dlatego więc różne terapie, na przykład leczące pelagrę, powinny
być prowadzone pod okiem lekarza specjalisty.
(Sporo linijek tego tekstu
wziąłem z prac Prof. dr hab. Stanisława K. Wiąckowskiego zamieszczonych na różnych
stronach Internetu. Myślę że cytowany i tu nie powinien mieć nic przeciwko ;-D ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz