(…) Witaminy z grupy B. To kilkanaście różnych substancji, ściśle ze sobą współpracujących
w procesach metabolicznych organizmu. Każda witamina ma swój profil działania i
nie może zastąpić innej. Ich skuteczność jest większa, jeśli są przyjmowane
razem. Żebyście sobie uzmysłowili, jak ważna jest KAŻDA z witamin grupy B,
omówię wszystkie: (…)
Uwaga! Jeśli
uważasz że, potrzebujesz zwiększonej dawki któregoś z wymienionych niżej preparatów, skonsultuj się z lekarzem.
Wit. B1(tiamina)
odgrywa ważną rolę w metabolizmie węglowodanów. Jest niezbędna do prawidłowej
pracy mięśni serca i układu nerwowego, dlatego nazywana jest „witaminą
intelektu”. Uwaga, nawet niewielki niedobór może wpływać na nasze zdrowie! Skutki
niedoboru to: Zaburzenia
czynności centralnego układu nerwowego - uczucie osłabienia, zmęczenie,
oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, depresja.
Niewydolność krążenia - przyspieszona
akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych. Zaburzenia
ze strony przewodu pokarmowego - utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki,
bóle brzucha, brak apetytu, spadek wagi. Skutki nadmiaru, (możliwe tylko w
wypadku zastrzyków) – osłabienie, obrzęki, poty, nudności, zmęczenie, duszność,
obrzęk krtani, zawroty głowy, drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca, reakcje
alergiczne, w skrajnych przypadkach może
dojść do śmierci.
Stężenie zmniejsza
się u osób długo leczonych lekami moczopędnymi. Kawa, herbata, alkohol,
wypłukują ją z organizmu a także proszek do pieczenia i soda. U osób chorych na
cukrzycę zmniejsza mrowienie kończyn dzięki dobremu wpływowi na układ nerwowy. U
osób starszych witamina ta obniża ciśnienie krwi, hamuje utratę masy ciała,
poprawia sen, pamięć i zwiększa energię. Ma wpływ na nastrój i koncentrację.
Wspomaga trawienie, przynosi ulgę w niestrawności, przyśpiesza gojenie się ran.
Jest podawana w większych dawkach przy depresji i psychoz związanych z
odstawieniem alkoholu. Dzienne zużycie to 1 - 0.8 mg. Najlepiej wchłania się w
środowisku kwaśnym, rozpuszcza się w wodzie. Pożywienie pokrywa zwykłe
zapotrzebowanie na tą witaminę. Nadmiar usuwany jest wraz z moczem.
Najbogatszym źródłem jest chuda wieprzowina, pełne ziarna zbóż, razowy chleb, suszona
fasola, orzechy, pistacje, nasionach roślin jak słonecznik, sezam. A także, drożdże,
pomarańcze, suszone owoce, kiełki pszenicy wątroba, nerki, ziemniaki, brunatny ryż
i soja. Najlepiej jest wchłaniana z kompleksem witamin B, witaminą C,
witaminą E, manganem i magnezem. CDN…
PS. Moi złoci, materiały
zamieszczone w blogu, zbierałem z różnych miejsc, książek i internatu. Mają
służyć ludziom chorym jak ja, ciekawym, oraz znudzonym. Nie zbierałem tych
materiałów dla ludzi którzy za pieniądze chcieli by je wykorzystać, podpisać
swoim nazwiskiem i umieścić w mediach. Proszę więc, zostawcie je na moim blogu
i nie kopiujcie. Jak chcecie się podzielić wiadomościami tu zdobytymi,
wystarczy przesłać ten internetowy adres zainteresowanej osobie. Dziękuję. ;-*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz