Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 29 sierpnia 2013

378.


 Wit. B2 (ryboflawina). Uczestniczy w przyswajaniu żelaza, syntezie białka oraz w przemianach tłuszczów i węglowodanów. Jest nieodzowna w utrzymaniu prawidłowych funkcji narządu wzroku, skóry, układu nerwowego i odpornościowego. Organizm potrzebuje witaminy B2 do wykorzystania tlenu i do metabolizmu aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Pomaga w funkcjonowaniu nadnerczy. Rozpuszcza się w wodzie. Odgrywa podstawową rolę w metabolizmie, czyli przetwarzaniu energii chemicznej pożywienia na przydatną w organizmie. Pomaga prawidłowo spełniać swą rolę witaminie B6 i Niacynie - czyli dla kwasu nikotynowego, witaminie B3 i PP. Organizm ma bardzo ograniczona możliwość magazynowania jej w organizmie, więc dlatego bardzo ważnym jest pokrywanie dokładnie jej dziennego zapotrzebowania, czyli 1.3mg dziennie. Organizm kobiety karmiącej i w ciąży potrzebuje jej nieco więcej, tak samo dzieci i nastolatki. Trzy szklanki mleka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ta witaminę. Ryboflawina, występuje także w przetworach mlecznych, jajkach, mięsie, drobiu, drożdżach, wzbogaconych (sztucznie) zbożowych płatkach śniadaniowych. Dodaje się ją też jako barwnik, do niektórych przypraw, do masła orzechowego, kakaopodobnych produktów i kawy. Zawierają ją owoce awokado, wątroba, nerki, wołowina, ryby i grzyby. A także migdały, dziczyzna, zielone części warzyw, orzechy włoskie, małże i warzywa strączkowe. Śliwki, morele, sezam, słonecznik. Nawet piwo ją zawiera. Dla dziennego pokrycia zapotrzebowania organizmu na tą witaminę musielibyśmy wypić 4,5 litra tego złocistego napoju… ;-D Witamina B2 łatwo rozkłada się pod wpływem światła słonecznego. Przyjmowanie jej w niewystarczających ilościach towarzyszy niedobór innych witamin z grupy B. Braki występują zwłaszcza u osób starszych i u alkoholików. U dzieci może powodować wstrzymanie wzrostu. Witamina B2, bierze udział w syntezie hormonów tarczycy, sprzyjającej dostawie energii do komórek i nadzorującej tempo przemiany materii. Uczestniczy w wytwarzaniu komórek odpornościowych, zwłaszcza zwalczających zakażenia. Wraz z żelazem bierze udział w tworzeniu się krwinek czerwonych. Wzmacnia działanie przeciwutleniaczy, np. witaminy E chroniącymi organizm przed wolnymi rodnikami. Zmniejsza częstotliwość występowania migreny i łagodzi jej objawy. Witamina B2 leczy zaburzenia skórne, na przykład trądzik różowaty. Wraz w innymi witaminami z grupy B (B6, PP) jest stosowana w terapii schorzeń nerwów. Na przykład w mrowieniu, drętwieniu, chorobie Alzheimera, padaczce, stwardnieniu rozsianym. Odgrywa rolę w powstawaniu stresu, lęków, zmęczenia. Objawami niedoboru są pęknięcia w kącikach ust, zwiększenie wrażliwości na słońce. Skóra wokół nosa, brwiach, uszu łuszczy się, może występować wysypka w okolicy pachwin. Nie należy się przejmować tym, że spożyjemy jej w nadmiarze, bo nadmiar usuwany jest wraz z moczem. Jaskrawożółta barwa, jest tego objawem i nie należy się tym przejmować, chociaż należy zwrócić uwagę na wymioty nudności, bo tak może się zdarzyć przy chorobowym przedawkowaniu tej witaminy. Osoby stosujące środki antykoncepcyjne, antybiotyki, leki psychotropowe, muszą uważać i najlepiej niech spytają lekarza o dawkowanie. Nie wolno witaminy tej zażywać pijąc alkohol, bo upośledza jej działanie w przewodzie pokarmowym. Należy uważać, bo przyjmowanie jej może dać fałszywe wyniki badań laboratoryjnych (ketacholamin w moczu i urobilinogen). Jedząc produkty bogate w błonnik zmniejszasz ryzyko niedoborów witaminy B2 w organizmie. Witamina B2 należy do witamin dość odpornych na działanie wysokiej temperatury. Jednak gotowanie w dużej ilości wody może prowadzić do wypłukiwania jej z produktu i powstawania dużych  strat. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz