E100 - E199- barwniki mające dbać o żywą kolorystykę produktów,
E200 - E299- konserwanty zapobiegające psuciu,
E600 - E699-
polepszacze smaku
i aromatu.
E300 - E499- emulgatory, zagęszczacze
E900 - E999-
słodziki
E951- aspartam może powodować białaczkę
i nowotwory węzłów chłonnych.
E338)-kwas ortofosforowy stosowany do napojów gazowanych wypłukuje
z organizmu magnez i niekorzystnie wpływa na szkliwo.
Bromek potasu - występujący w chipsach
zatrzymuje syntezę testosteronu w jądrach, silnie hamując popęd płciowy
u mężczyzn.
E407- wykorzystywany do zagęszczania
czekolady, polisacharyd wytwarzany przez żyjące w wodach Europy
i Ameryk wodorosty.
E401-
wodorost, używany do zagęszczania margaryn.
E120 -
tzw. koszenila otrzymywana z suszonych mszyc rodzaju Dactylopius coccus.
Używana jest np. do zabarwiania jogurtów.
Uważać trzeba na "produkty niezawierające
sztucznych konserwantów". Taka adnotacja oznacza jedynie, że w produkcie
nie ma chemii. Ale są inne konserwanty.
Najgorsze są jednak konserwanty sztuczne uzyskiwane metodami chemicznymi.
E270-
kwas mlekowy
produkowany przez bakterie w żywności poddanej fermentacji.
E202-
sorbinian potasu hamujący rozwój pleśni i drożdży.
E250 to
azotyn sodu wykorzystywany do konserwowania wędlin. Może wchodzić
w reakcję z białkiem, wytwarzając rakotwórcze nitrozoaminy. Mięs
z azotynem sodu nie powinno się grillować.
E239 - urotropina produkowana z formaldehydu
i amoniaku, środek ochronny przeciw grzybom w serze i rybach.
W przemyśle używana jest do usuwania korozji.
E950- (acesulfam K), E951- (aspartam)
bądź E952- (cyklaminian sodu). Cukry. Substancje kilkaset razy
bardziej słodkie od cukru.
Nanosrebro- Stosowany w bieliźnie
sportowej, reklamowany jako środek przeciw potowy , jest 45 razy bardziej
trujące niż zwykłe srebro. Niszczy pożyteczne bakterie w glebie i w
oczyszczalniach ścieków. U ludzi ma negatywny wpływ na funkcjonowanie wątroby,
komórek macierzystych i komórek mózgowych.
Triklosan- ma przede wszystkim negatywny
wpływ na funkcjonowanie hormonu tarczycy. Najczęściej stosowana substancja
bakteriobójcza, używana niemal wszędzie - w kremach, w pastach do zębów, żelach
do golenia, płynach pod prysznic i do mycia naczyń, bieliźnie, obuwiu, gąbkach,
ręcznikach, materacach, zabawkach dla dzieci, zasłonach prysznicowych,
tkaninach, wężach ogrodowych, ladach sklepowych, blatach kuchennych, deskach do krojenia,
nożach, stosowany w laboratoriach, biurach, szpitalach, przedszkolach,
jadłodajniach.
Bifenyle PCB- to kolejne związki
wykorzystywane i powszechnie zatruwające. Ich główny składnik to brom, kiedyś
używany głównie jako dodatek do benzyny ołowiowej. Jednak wraz z odejściem od
tego rodzaju paliwa należało wykreować inne masowe zastosowanie tej substancji.
Dwubromek etylu zaczęto więc dodawać do pestycydów. Okazało się jednak, że jest
to substancja rakotwórcza, że wywołuje mutacje i zatruwa wody gruntowe, dlatego
zabroniono jej używania w tym celu. Równie szybko wzrosła liczba dowodów
świadczących o mutagennym i rakotwórczym działaniu tego fosforanu.
Rtęć -znalazła zastosowanie w
elektryce, m.in. w lampach fluorescencyjnych i neonowych oraz w bateriach,
papiernictwie, jako elektrolizer w zakładach produkcji chloru i wodorotlenku
sodu, przy tworzeniu wszelkich termometrów, manometrów i barometrów, w
stomatologii (amalgamaty), jako grzybobójczy i pleśniobójczy składnik farb i
nawozów, jako środek konserwujący w szczepionkach dla dzieci i niemowląt,
odkażający w kroplach do nosa oraz płynach do soczewek.
Opary teflonowe - wdychanie oparów polimerowych,
powoduje trudności z oddychaniem, przyspieszone bicie serca, dreszcze i bóle
całego ciała. Szkodliwe opary związane z PFOA (substancja będąca chemicznym
syntetykiem używanym do produkcji plastików, w tym teflonu) wydobywają się
także z naszych mebli, dywanów, zasłon, ubrań, jedzenia i rozmaitych opakowań.
Stosuje się je najczęściej jako środek impregnujący, zabezpieczający przed
poplamieniami lub przed niechcianym przyleganiem. stosowane, gdzie tylko się
da.
Nawozy, herbicydy, pestycydy,
insektycydy - i tym podobne to
jedna wielka tykająca bomba toksyczna. Owoce pozbawione robaków, lepsze plony,
zdrowszy dom i bardziej mięsista wołowina to powody, dla których wiele osób
skusiło się używać tych toksycznych substancji.
Niestety, na przykład
rozmaite owady szybko uodporniają się na ich działanie, zmuszając tym samym do
stosowania coraz większych i bardziej "zajadłych" dawek. Powodując
wzrost zachorowalności wśród ludzi na raka, powodując upośledzenia
neurologiczne i hormonalne, astmę, zahamowanie układu immunologicznego,
zaburzenia płodności i uszkodzenia płodu, a nawet zespół nadpobudliwości
psychoruchowej (ADHD), chorobę Parkinsona lub autyzm. Przy bezpośrednim
kontakcie z takim pestycydem odczuwamy mdłości, migreny, wymioty, trudności z
oddychaniem i koordynacją ruchową.
I co? Mam się zacząć bać? Przestać cokolwiek jeść? Przestać oddychać? Przecież powietrze to też chemia.
OdpowiedzUsuńBroń Boże... ;-D Ja na to nie patrzę i zobacz jak mi się żyje... ;-)))
OdpowiedzUsuń