Świeży, niewysuszony
korzeń r2odkwi i jej sok zawiera olejek lotny, w skład którego wchodzi
mieszanina różnych substancji działających drażniąco na błony śluzowe żołądka i
dwunastnicy. Substancje te działają także bakteriobójczo na grzyby, ich
zarodniki, na wirusy oraz na Gram-dodatnie i Gram-ujemne bakterie, nawet jeśli
są one oporne na antybiotyki.
Bakteriobójcze działanie rozciąga się również na drogi moczowe i drogi
oddechowe przenikając przez błony śluzowe. Z prądem krwi dociera do nerek,
pęcherza i pęcherzyków płucnych bez wywoływania objawów ubocznych. Dzięki tej
właściwości przetwory tego surowca mogą być bez obawy przyjmowane nawet przez
dzieci i osoby w starszym wieku. Zawarty w soku rzodkwi czarnej glikozyd
rafanol działa żółciotwórczo i żółciopędnie.
Rzodkiew spożywa się w
postaci surówek lub soku albo jako gotowy preparat Raphacholin.
Surowiec ma
zastosowanie przede wszystkim w schorzeniach wątroby objawiających się
niedostatecznym wydzielaniem się żółci, a także w atonii dróg żółciowych o
charakterze zastoinowym, a nawet kamicy żółciowej, w stanach zapalnych dróg
żółciowych z zakażeniem bakteryjnym. Ponadto surowca tego używa się w
łagodnych, przewlekłych chorobach nerek i pęcherza moczowego na tle bakteryjnym
oraz dróg oddechowych (nieżyt oskrzeli). Sok rzodkwi można także przyjmować w
lekkich stanach nieżytowych przewodu pokarmowego i dla pobudzenia apetytu. (Nie
zaleca się zażywać tego surowca w ostrych lub podostrych nieżytach żołądka,
jelit i nerek).
Sok z czarnej rzodkwi
przyjmowany codziennie w małych ilościach działa ogólnie wzmacniająco,
łagodząco w reumatyzmie stawów i złośliwej anemii. Sok lub inne przetwory
rzodkwi można przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni, a dla
zlikwidowania nieprzyjemnego zapachu dodać do surowca miodu. W medycynie
ludowej sok z rzodkwi stosuje się przeciw łupieżowi i wypadaniu włosów.
Różne odmiany rzodkwi
różnią się znacznie w swym składzie i działaniu. Na szczególną uwagę zasługuje
powszechnie uprawiana rzodkiewka ogrodowa (tzw. szkarłatna z białym końcem,
inspektowa, kulista i czerwona). Te odmiany rzodkiewki ogrodowej ilościowo i
jakościowo różnią się w swym składzie od wyżej omawianej rzodkwi czarnej, ale
są spożywane powszechnie jako jedna z pierwszych nowalijek i warto zapoznać się
z ich właściwościami. Jeden kilogram rzodkiewki ogrodowej (tej z gruntu)
zawiera:
woda 595,0 g
białka 106,6 g
tłuszcze 0,9 g
węglowodany 122,1 g
składniki mineralne
5,7 g
w tym:
wapnia 0,2100 g = 210
mg
żelaza 9,0000 g
miedzi 0,0009 = 0,9 mg
fosforu = 166,0 mg
karotenu = 0,15 mg
Witaminy B1 0,21 mg
Witaminy B2 0,19 mg
Witaminy B6 0,38 mg
Witaminy B12 0,37 mg
Witaminy C 183,00 mg
Witaminy PP 1,60 mg,
Także - Fluor, cynk,
magnez, potas, siarka, błonnik.
Poza tymi składnikami
w rzodkiewce ogrodowej znajdują się jeszcze inne różne substancje i związki
aktywne, dzięki którym działa ona moczopędnie, rozkurczowo, wykrztuśnie i lekko
rozwalniająco. Przy kaszlu, zaflegmieniu płuc, nieżycie jelit i zatrzymaniu
żółci zażywa się sok z 10-20 dkg rzodkiewki z miodem albo też surową rzodkiewkę
bez obierania ze skórki spożywa się wraz z 2 cm ogonka liściowego, gdyż w nim
znajduje się największe zgrupowanie witamin.
Mimo tak dobrego
wpływu są pewne przeciwwskazania do spożywania czarnej rzepy. Są to: silna
niewydolność serca, nerek, nadkwaśność lub wrzody żołądka, nieżyt jelita
cienkiego. Jeżeli cierpimy na jakieś z tych schorzeń, lepiej rzepę omijać.
Rzodkiewka. Najbardziej znane i lubiane odmiany małej
rzodkiewki to: Szkarłatna Z białym Końcem, Sopel lodu, Ognista Kula, Różowa
Biała, Krakowianka i Saxa.
Jedząc rzodkiewkę wydaje nam się, że jemy jej korzeń. A w
rzeczywistości jej system korzeniowy jest słabo rozwinięty, a część jadalna to
zgrubienie będące połączeniem części liściowej i górnej partii korzenia. Za
najsmaczniejsze uważa się rzodkiewki intensywnie czerwone, niezbyt wyrośnięte,
o wydłużonym kształcie. Najlepsze są te świeżo zerwane, gdyż w czasie
przechowywania stają się gąbczaste i więdną. Odmiany wczesne w smaku są
łagodniejsze i łatwiej tracą jędrność, a odmiany późniejsze odznaczają się bardziej
wyrazistym smakiem. Najzdrowsze są rzodkiewki jadane na surowo, jako dodatek do
kanapek czy surówek. Można je także dusić, zapiekać i podawać z sosem
koperkowym. Doskonale też smakują z "wody", podane z masłem i
przyrumienioną bułką tartą. Warto również wykorzystać młode liście rzodkiewki w
komponowane do sałatek ze świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.
Kiełki rzodkiewki to prawdziwa witaminowa bomba. Są
niskokaloryczne, mogą być dodatkiem do sałatek, twarożków, sosów, zup, kanapek.
Rzodkiew i rzodkiewka zawierają sporo wody, niewiele białka i węglowodanów, ale
za to sporo witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, nikotynowego oraz wit. C.
Warzywa te nazywane są "jarzynami pięknych włosów". Mają też sporo
wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Połączenie w jednym produkcie
spożywczym żelaza, miedzi i manganu korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w
organizmie. Zalecane są osobom borykającym się z niedokrwistością. Natomiast
charakterystyczny smak warzywa - olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa
pobudzająco na układ trawienny i zwiększa apetyt. Równocześnie obniża nadmiar
kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwiduje zgagę. Rzodkiewka
pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w
przewodzie pokarmowym mikroorganizmów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz