Czosnek pochodzi z Azji środkowej skąd został
rozpowszechniony praktycznie na całą Europe. Czosnek zapobiega chorobom
serca, sprawia że płytki krwi rzadziej tworzą skrzepy co zmniejsza ryzyko
zawału. Wiadomo też że czosnek rozpuszcza też białka przyspieszające
powstawanie miażdżycy. Obniża ciśnienie krwi, ponieważ rozszerza naczynia
krwionośne i poprawia krążenie. Czosnek
wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, ustalono że wyjątkowo skutecznie
zapobiega nowotworom układu trawiennego, sutka i prostaty. Zapobiega też
tworzeniu się azotynów wywołujące raka żołądka oraz wspomaga działanie układu
immunologicznego.
Czosnek jest skutecznym w walce z mikroorganizmami chorobotwórczymi: bakteriami, wirusami, grzybami. Z czosnku wysuszonego produkowany jest preparat Alliofil znajdujący zastosowanie w leczeniu: ropnych zapaleń skory, przetok ropnych, posocznic, przewlekłego zapalenia oskrzeli, ostrych schorzeń układu pokarmowego, schorzeń układu moczowego, źle gojących się złamań kostnych. Czosnek jest wykorzystany w gospodarstwie domowym jako konserwująca przyprawa do potraw. A więc czosnek –
Czosnek jest skutecznym w walce z mikroorganizmami chorobotwórczymi: bakteriami, wirusami, grzybami. Z czosnku wysuszonego produkowany jest preparat Alliofil znajdujący zastosowanie w leczeniu: ropnych zapaleń skory, przetok ropnych, posocznic, przewlekłego zapalenia oskrzeli, ostrych schorzeń układu pokarmowego, schorzeń układu moczowego, źle gojących się złamań kostnych. Czosnek jest wykorzystany w gospodarstwie domowym jako konserwująca przyprawa do potraw. A więc czosnek –
- zwalcza infekcje
- działa
przeciwnowotworowo
- zmniejsza lepkość
krwi i działa przeciwzakrzepowo
- zmniejsza ryzyko
ataku serca
- obniża ciśnienie
tętnicze krwi
- obniża poziom
cholesterolu
- zwalcza pasożyty
jelitowe
- ma korzystne
działanie w zapaleniu opon mózgowych
- pobudza układ
odpornościowy
- ma działanie
rozkurczowe
- działa
wykrztuśnie, pomaga przy zapaleniu oskrzeli
- pomocny w
chorobach reumatycznych
- pomocny w
leczeniu ran
- pomaga zwalczyć
hemoroidy
- pomocny w
leczeniu astmy
- pomocny w
leczeniu grzybic
- zwalcza katar,
łupież, niestrawność
- zapobiega
biegunkom
- poprawia nastrój
- ma słabe
działanie uspokajające
Co zawiera?
Kalorie (Kcal):
144.
Dżule (KJ):
602.
Węglowodany (g):
29,2.
Witaminy (/100 gram czosnku):
A1: - j.m.
B1: 0,209 mg
B2: 0,084 mg
C: 14,7 mg
E: mg
Minerały (mg/100 gram czosnku):
Wapń 100
Fosfor: 19
Żelazo: 6,3
Magnez: 28
Czosnek pospolity
Cebula i czosnek
zjadane w większych ilościach odkładają się w organizmie jako naturalna
osłona antybiotykowa. Bakterie jej nie sforsują. Zawierające siarkę eteryczne
olejki cebuli znakomicie skutkują na śluzówki.
Jeśli komuś zdarzy się katar czy zapalenie zatok to
powinien postępować następująco: utrzeć na tarce 2 duże cebule, wrzucić do
wysokiej szklanki, owinąć jej brzegi uszczelniającym wianuszkiem z waty i
głęboki oddychać przez nos. Mobilizują układ odpornościowy, działają
bakteriobójczo. Cebulę i czosnek najlepiej jeść na
surowo-dodawać do kanapek, sałatek, past, masła. Możesz przyrządzić sobie
miksturę uodparniającą i zażywać ją profilaktycznie.
Cebula jest warzywem o niezwykle silnym działaniu
przeciwutleniającym. Zawiera witaminy C, B2, P, karotenoidy oraz minerały: krzem,
siarkę, fosfor, magnez i cynk. Ma działanie wzmacniające organizm,
przeciwdziała chorobom i infekcjom.
Zawarte w roślinie dobroczynne pierwiastki były
wykorzystywane już w medycynie ludowej do leczenia szkorbutu , wrzodów i
blizn. Cebula pomaga obniżyć ciśnienie, poziom cholesterolu i
cukru we krwi. Według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej
cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego"
cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL. Przeciwdziała
zwężeniu naczyń krwionośnych, przez co zapobiega sklerozie. Substancje
biochemiczne zawarte w roślinie mają działanie przeciwrakowe i lecznicze w
obrębie układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów. Ta
wspaniała roślina nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas
obróbki termicznej. Może być gotowana w zupie, duszona pod pokrywą, smażona na
oleju, czy doprawiana - nie straci swoich leczniczych wartości. Cebula w
postaci surowej jest jednak najzdrowsza, najlepiej działa na wyrównanie
krążenia i na żylaki.
Mam pytanie, do czego jest nam potrzebne, czytając te teksty, zioła Chińskie, gdy w każdym Polskim ogródku znajdziemy rośliny o podobnym działaniu...?
Czy czasem psiocząc na działania firm farmaceutycznych i uspokajając swoje sumienie, sami będąc jak ta "Goździkowa z reklamy" nie propagujemy tabletek, chemii i ziół z całego świata? Ja myślę że wszystko mamy pod nosem i nie musimy niczego szukać...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz