Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 13 stycznia 2014

           421. Teraz po chrupaniu jabłek i marchwi powiem, za pierwszą lepszą stroną internetową, co zawiera czosnek i cebula. A więc…
Czosnek pochodzi z Azji środkowej skąd został rozpowszechniony praktycznie na całą Europe.  Czosnek zapobiega chorobom serca, sprawia że płytki krwi rzadziej tworzą skrzepy co zmniejsza ryzyko zawału. Wiadomo też że czosnek rozpuszcza też białka przyspieszające powstawanie miażdżycy. Obniża ciśnienie krwi, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie.                                                           Czosnek wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, ustalono że wyjątkowo skutecznie zapobiega nowotworom układu trawiennego, sutka i prostaty. Zapobiega też tworzeniu się azotynów wywołujące raka żołądka oraz wspomaga działanie układu immunologicznego.
Czosnek jest skutecznym w walce z mikroorganizmami chorobotwórczymi: bakteriami, wirusami, grzybami. Z czosnku wysuszonego produkowany jest preparat Alliofil znajdujący zastosowanie w leczeniu: ropnych zapaleń skory, przetok ropnych, posocznic, przewlekłego zapalenia oskrzeli, ostrych schorzeń układu pokarmowego, schorzeń układu moczowego, źle gojących się złamań kostnych. Czosnek jest wykorzystany w gospodarstwie domowym jako konserwująca przyprawa do potraw. A więc czosnek –
- zwalcza infekcje
- działa przeciwnowotworowo
- zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo
- zmniejsza ryzyko ataku serca
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- obniża poziom cholesterolu
- zwalcza pasożyty jelitowe
- ma korzystne działanie w zapaleniu opon mózgowych
- pobudza układ odpornościowy
- ma działanie rozkurczowe
- działa wykrztuśnie, pomaga przy zapaleniu oskrzeli
- pomocny w chorobach reumatycznych
- pomocny w leczeniu ran
- pomaga zwalczyć hemoroidy
- pomocny w leczeniu astmy
- pomocny w leczeniu grzybic
- zwalcza katar, łupież, niestrawność
- zapobiega biegunkom
- poprawia nastrój
- ma słabe działanie uspokajające
Co zawiera?
Kalorie (Kcal): 144. 
Dżule (KJ): 602. 
Węglowodany (g): 29,2.
Witaminy (/100 gram czosnku):
A1: - j.m. 
B1: 0,209 mg
B2: 0,084 mg 
C: 14,7 mg
E: mg
Minerały (mg/100 gram czosnku):
Wapń 100
Fosfor: 19
Żelazo: 6,3
Magnez: 28
Czosnek pospolity
Cebula i czosnek zjadane w większych ilościach odkładają się w organizmie jako naturalna osłona antybiotykowa. Bakterie jej nie sforsują. Zawierające siarkę eteryczne olejki cebuli znakomicie skutkują na śluzówki.
Jeśli komuś zdarzy się katar czy zapalenie zatok to powinien postępować następująco: utrzeć na tarce 2 duże cebule, wrzucić do wysokiej szklanki, owinąć jej brzegi uszczelniającym wianuszkiem z waty i głęboki oddychać przez nos. Mobilizują układ odpornościowy, działają bakteriobójczo.                   Cebulę i czosnek najlepiej jeść na surowo-dodawać do kanapek, sałatek, past, masła. Możesz przyrządzić sobie miksturę uodparniającą i zażywać ją profilaktycznie.
Cebula jest warzywem o niezwykle silnym działaniu przeciwutleniającym. Zawiera witaminy C, B2, P, karotenoidy oraz minerały: krzem, siarkę, fosfor, magnez i cynk. Ma działanie wzmacniające organizm, przeciwdziała chorobom i infekcjom.
Zawarte w roślinie dobroczynne pierwiastki były wykorzystywane już w medycynie ludowej do leczenia szkorbutu , wrzodów i blizn. Cebula pomaga obniżyć ciśnienie, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.       Przeciwdziała zwężeniu naczyń krwionośnych, przez co zapobiega sklerozie. Substancje biochemiczne zawarte w roślinie mają działanie przeciwrakowe i lecznicze w obrębie układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów. Ta wspaniała roślina nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas obróbki termicznej. Może być gotowana w zupie, duszona pod pokrywą, smażona na oleju, czy doprawiana - nie straci swoich leczniczych wartości. Cebula w postaci surowej jest jednak najzdrowsza, najlepiej działa na wyrównanie krążenia i na żylaki.
Mam pytanie, do czego jest nam potrzebne, czytając te teksty, zioła Chińskie, gdy w każdym Polskim ogródku znajdziemy rośliny o podobnym działaniu...? 
Czy czasem psiocząc na działania firm farmaceutycznych i uspokajając swoje sumienie, sami będąc jak ta "Goździkowa z reklamy" nie  propagujemy tabletek, chemii i ziół z całego świata? Ja myślę że wszystko mamy pod nosem i nie musimy niczego szukać... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz