419. Na początku zacząłem od jabłek i marchwi
więc o dobrodziejstwach które te warzywa dostarczały by naszemu organizmowi -
gdybyśmy je jedli zamiast wynalazków podsuwanych nam przez „Panią Goździkową” –
wspomnę najpierw. A więc… ;-D
Jabłka zawierają ok. 83 % wody, a w pozostałej części
niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy,
bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik, substancje
pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, sód,
magnez i żelazo.
Jabłka zawierają
witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3. Jeśli chodzi o zawartość witaminy C owoce
ziarnkowe zawierają jej znacznie mniej niż jagodowe. Najwięcej zawierają
odmiany: Kronselska (26,6 mg w 100g miąższu), Królowa Renet (13,4 – 23,7),
Piękna z Boskoop (14,7 – 19,4), Oliwka Żółta (10,6 – 15,3), Cesarz Wilhelm
(14,9 – 16,4)
Jabłka odgrywają
dietetyczną rolę w żywieniu…!
Witaminy chronią przed zbyt
wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z
infekcjami. Należy pamiętać, że organizm ludzki nie potrafi gromadzić większych
ilości witamin i dlatego zaleca się systematyczne ich przyjmowanie.
Kwasy organiczne które
zawierają działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy
spożywa się dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleb przygotowywany na zakwasie.
Błonnik wpływa korzystnie na
perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi, podobne działanie mają
pektyny, które wiążą w układzie
pokarmowym szkodliwe związki. Większość odmian jabłek zawiera 0,9% pektyn w
suchej masie.
Cukry i składniki mineralne
występują w formach łatwo przyswajalnych przez organizm. Potas zwiększa
napięcie mięśni, w tym mięśnia sercowego; wapń jest niezbędny do budowy kości i zębów; magnez ma działanie anty zawałowe; krzem jest niezbędny dla prawidłowego
wyglądu włosów i paznokci; żelazo,
jako składnik hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu; inne składniki, jak
siarka, miedź, cynk, nawet w śladowych ilościach są niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu.
Jabłka spożywa się
przede wszystkim na surowo i to przez cały rok. Wykorzystuje się też do
przyrządzenia rozmaitych potraw: zup, potraw mącznych, wypieków, deserów.
Jabłka można przerobić na przeciery, dżemy, kompoty, susze (niestety tracą
wtedy większość witamin), wina, galaretki, soki pitne, ocet.
Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i
składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają
starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w
błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten
przetwarza sie w niezbędny dla człowieka retinol. Warzywo to bogate jest w
witaminy B1, B2, PP, K i C. Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew
dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź,
cynk, molibden, magnez, jod oraz potas – to im właśnie zawdzięczmy jędrne
ciało, piękną cerę i karnację skóry oraz zdrowe i mocne włosy i paznokcie.
Flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczają wolne
rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się organizmu, lecz także działają
przeciwskurczowo na naczynia krwionośne.
Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we
krwi, zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu –
czyni ją to skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Bogactwo wartości
odżywczych zawartych w marchewce działa wzmacniająco i przeciwanemicznie,
reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę i poprawia metabolizm.
Według amerykańskich
naukowców, jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu
, zmniejszając przez to ryzyko zawału serca o 20%. Warzywo to pomaga
również przy zbyt wysokim ciśnieniu, oraz przeciwdziała cukrzycy.
Przyswajalny z marchwi beta - karoten blokuje silne związki rakotwórcze,
pochodzące z dymu tytoniowego i spalin samochodowych. Marchew chroni nasz układ
odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie oraz reguluje pracę
przewodu pokarmowego.
Jeżeli pracujesz przy
komputerze kilka godzin dziennie, marchew jest dla ciebie warzywem idealnym.
Duża zawartość witaminy A działa zbawiennie na przemęczone oczy. Jest też
stosowana w profilaktyce zaćmy, ostatnio bardzo popularnej choroby. Co ciekawe,
witaminy A nie można przedawkować! Beta - karoten przetwarzany w
prowitaminę A jest magazynowany w skórze. Efektem tej nadwyżki jest
zabrązowiona skóra (odcień przypominający opaleniznę). Prowitamina A
jest składnikiem nietoksycznym, więc nie trzeba sie bać , gdy nasza skóra
przybierze słoneczny odcień. Bez obaw chrup marchew. Na zdrowie!
O Warzywach / owocach jeszcze będę pisał bo uparcie twierdzę
że są smaczne, zdrowe, tańsze niż suplementy, mikro, makro i środki witaminowe
z apteki i sklepów oraz portali zielarskich.!!! No i dodatkowo nadzwyczaj
trudno jest je przedawkować… Mimo że to nie są już te warzywa jak 20 lat temu,
zawierają nadal zbawienne dla naszego organizmu substancje. Naturalnie urozmaicają
naszą florę bakteryjną, nasz organizm przyzwyczaił się do nich przez tysiące
lat i… Jako ogrodnik nie omieszkam tego przemilczeć. - Kupując te produkty
wspieramy nasze Polskie, jeszcze zdrowe rolnictwo/ ogrodnictwo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz