Odpowiednio
przechowywane warzywa zachowają swe cenne właściwości i zapewnią nam zdrowie
przez cały rok. Dietetycy polecają, by każdego dnia jeść ok. pół kilograma
warzyw, najlepiej wzbogacić w nie każdy posiłek.
Dlaczego? Warzywa są najlepszym źródłem błonnika
pokarmowego, który reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza
organizm, a wypełniając żołądek, sprawia, że szybciej jesteśmy syci.
Niektóre warzywa mają
sporo białka (zielony groszek, bób, kukurydza, brukselka, jarmuż) i skrobi
(kukurydza, zielony groszek, bób, korzeń pietruszki, seler). Jarmuż, marchewka,
warzywa liściaste, dynia, kabaczek i brokuły dostarczają sporo beta-karotenu, a
warzywa kapustne, papryka, chrzan, natka pietruszki i szpinak - dużo witaminy
C. Dzięki temu chronią nas przed działaniem wolnych rodników, zapobiegając
starzeniu się organizmu.
Warzywa, zwłaszcza
zielone, to także bogate źródło witamin z grupy B (niezbędnych do pracy
układu nerwowego), zwłaszcza kwasu foliowego i witaminy PP (niacyny) oraz
witaminy K. Boćwina, dynia, brukselka, biała kapusta, szpinak i natka
pietruszki są natomiast bogatym źródłem witaminy E.
W warzywach znajdziemy
też cenne składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz potas. Dzięki
temu mają one działanie alkalizujące. Biorą udział w utrzymaniu równowagi
kwasowo-zasadowej organizmu. Ponadto przeciwdziałają otyłości, obniżają
ciśnienie krwi, zapobiegają infekcjom, chorobom serca i układu krążenia oraz
niektórym nowotworom. Mają też właściwości bakterio- i grzybobójcze.
Owoce zawierają wszystkie witaminy, z wyjątkiem D (jest syntetyzowana w skórze
pod wpływem promieni słonecznych) i B12 (występuje tylko w produktach
pochodzenia zwierzęcego). Są źródłem minerałów, błonnika oraz bezcennych
substancji barwnikowych, które neutralizują groźne dla zdrowia wolne rodniki.
Większość owoców jagodowych dostarcza mało kalorii. Rekordy biją czereśnie – mają ich 2 razy więcej niż
np. truskawki czy maliny.
Truskawki mają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny, oraz bromelinę - enzym rozkładający białka. Bromelina (najwięcej jest jej w świeżym ananasie) poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn, ma też działanie przeciwzapalne - pomaga leczyć zapalenie zatok i żył oraz urazy sportowców.
Truskawki mają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny, oraz bromelinę - enzym rozkładający białka. Bromelina (najwięcej jest jej w świeżym ananasie) poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn, ma też działanie przeciwzapalne - pomaga leczyć zapalenie zatok i żył oraz urazy sportowców.
Truskawki mają działanie
krwiotwórcze, wzmacniają organizm. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki,
reumatyzm.
Wartość
odżywcza truskawek (100 g): kalorie -
28; węglowodany - 7,2 g; białko - 0,7 g; tłuszcze -
0,4 g; błonnik - 1,8 g. Indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40.
Truskawki świetnie smakują z
rozpuszczoną czekoladą lub z szampanem. Sos truskawkowy jest pysznym dodatkiem
do lodów i deserów. Z truskawek robi się dżemy, konfitury, wina. Czereśnie
mogą być żółte, różowe, czerwone, ciemnoczerwone, prawie czarne. Jest w nich
dużo witamin C, A, z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi,
manganu. Są dość kaloryczne - porcja 100 g czereśni to 61 kcal. Regulują
procesy przemiany materii, wspomagają leczenie niektórych schorzeń wątroby i
pęcherza, kamicy nerkowej, opóźniają rozwój miażdżycy, dodają energii. Poprawiają
samopoczucie osób cierpiących na reumatyzm.
Wartość odżywcza czereśni (100 g): kalorie - 61; węglowodany - 14,6 g; białko - 1 g;
tłuszcze - 0,3 g; błonnik - 1,3 g. Indeks
glikemiczny czereśni - 22. Jada się je głównie na surowo.
Czereśnie są też znakomitym dodatkiem do pierogów, ciast i deserów. Można
przyrządzać z nich kompoty, konfitury, zupy i likiery. Czereśnie marynowane
(przepis poniżej) dobrze smakują z pasztetem, pieczoną cielęciną, drobiem.
Rada: Ze względu na dużą ilość kwasów surowych czereśni
nie powinno się jeść na czczo (dotyczy to wszystkich pestkowców!). Aby osłabić
ich działanie, owoce trzeba żuć powoli, zagryzając np. ciastkiem owsianym,
chrupkami.
Maliny hodowlane, czerwone i żółte, są większe, ale mniej
aromatyczne i uboższe w składniki odżywcze od malin leśnych. I jedne, i drugie
należą do owoców nietrwałych, więc najlepiej jeść je zaraz po zebraniu. Maliny
są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu,
kwasów organicznych i flawonoidów. Znacząco zwiększają odporność, chronią przed
infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne,
pomagają przy chorobach stawów. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i
zębów. Sok z malin to dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia
zwalczanie przeziębienia. Maliny nie tuczą, bo w 100 g owoców jest tylko 29
kcal. Robi się z nich doskonałe leguminy, kremy, musy, galaretki.
Wartość odżywcza malin
(100 g): kalorie - 29; węglowodany - 12 g; białko - 1,3 g; tłuszcze - 0,3
g; błonnik - 6,7 g. Indeks glikemiczny malin - 25.
Nadają się na zupy i do sałatek. Najpopularniejszym
przetworem z tych owoców jest sok, ale doskonałe są też dżemy, przeciery i
maliny we własnym soku.
- Owoce są zasadotwórcze. Dlatego powinni się nimi
objadać miłośnicy mięsnej diety, która nadmiernie zakwasza organizm. Zaleca się
je cierpiącym na nadkwasotę, bo łagodzą działanie kwasów żołądkowych. Mamy też
dobrą wiadomość dla cukrzyków: zawarta w owocach fruktoza jest dobrze
przyswajana przez organizm, więc chorzy na tę chorobę mogą bez przeszkód
włączyć niezbyt słodkie owoce do swojej diety. Najzdrowsze są surowe, ale nie
przy chorobie wrzodowej oraz niektórych schorzeniach trzustki i wątroby.
Wiśnie. Sokówki są ciemnoczerwone, szklanki –
jasnoczerwone. Nie wszystkie są kwaśne. Wiśnie zawierają antocyjany chroniące
przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływają na produkcję krwinek
czerwonych. Dostarczają witamin C i A. Sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu
i cukru, wiążą metale ciężkie i usuwają je z organizmu. Dzięki zawartości
potasu i sodu są moczopędne. Sok z wiśni ma właściwości przeciwzapalne – obniża
gorączkę, łagodzi ból mięśni, poprawia wchłanianie leków.
Wartość odżywcza wiśni (100 g):
kalorie - 47; węglowodany - 10,9 g; białko - 0,9 g; tłuszcze - 0,4; błonnik - 3
g. Indeks glikemiczny wiśni - 22. Wiśnie nadają się na zupę, kompot,
galaretkę i konfiturę, a także na nalewki i likiery, np. słynny maraskino.
Porzeczki… Najsłodsze są białe porzeczki. Najwięcej
witaminy C mają czarne: w 100 g jest jej 180 mg, a w pozostałych – ok. 50 mg.
Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K (zwłaszcza czarne), beta-karotenu, dużo
żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych.
Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą
zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają
przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć
pokarmowych. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na galaretki i
dżemy (ścinają się bez żelatyny). Czarne porzeczki doskonałe są na nalewkę.
Wartość odżywcza czerwonych porzeczek (100
g): kalorie - 31; węglowodany - 13,8 g; białko - 1,1 g; tłuszcze - 0,2 g;
błonnik - 7,7 g Indeks glikemiczny - 25.
Wartość odżywcza czarnych porzeczek (100
g): kalorie - 35; węglowodany - 14,9 g; białko - 1,3 g; tłuszcze - 0,2 g;
błonnik - 7,9 g Indeks glikemiczny - 15.
Dojrzały agrest jest słodki i miękki. Dostarcza potasu,
sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i dużo witaminy C. Reguluje przemianę
materii, działa moczopędnie, oczyszcza, pobudza apetyt. Zawiera dużo pektyn,
więc nadaje się na galaretki.
Wartość odżywcza agrestu (100 g):
kalorie - 41; węglowodany - 11,8 g; białko - 0,8 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik -
3 g Indeks glikemiczny agrestu - 15.
Zdziwieni? Witamin i składników jak w ulotce ze środków z
apteki… Mówiłem że warzywniak jest lepszy od tabletek z apteki...? Na razie na tym poprzestańmy. Przyjrzyjmy się im bardziej i wnikliwiej
trochę później. Wiadomości o nich zaczerpnąłem z pierwszej lepszej strony w Internecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz