Chrom – Reguluje poziom cholesterolu,
jest niezbędny do wzrostu i utrzymania zdrowia. Niektórzy wręcz twierdzą, że
pomaga w odchudzaniu, jest budulcem mięśni, leczy cukrzycę i chroni przed
chorobami serca.
Chrom występuje w kilku postaciach chemicznych. Kiedy organizm
ma go dość, wykorzystuje skutecznie insulinę i stężenie glukozy we krwi
utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Ułatwia rozkład tłuszczów i białek. Może
ograniczać stężenie LDL- złego i zwiększać stężenie HDL- dobrego cholesterolu.
Chrom może przynieść ulgę w przypadkach bólu głowy, w stanach rozdrażnienia,
objawach hipoglikemii, ponieważ zapobiega zmniejszeniu stężenia glukozy poniżej
normy. Zapobiega też zapaleniu naczyń, uważa się że zmniejsza łaknienie, apetyt
na słodycze, zmęczenie i starzenie się organizmu.
Choć pewne badania wykazują, że duże dawki pikolinianu
chromu mogą ułatwić zrzucenie nadwagi i przyrost tkanki mięśniowej, inne badania
tego nie potwierdzają. Wyjaśnienie roli chromu w tych procesach wymaga
dodatkowych badań. Nie istnieje jedyna norma zalecająca dzienną dawkę chromu.
Przyjmuje się że dawka 50- 200 mg wystarcza by nie powstał niedobór tego
pierwiastka. Uważa się że nawet najzdrowszy sposób odżywiania nie zapewnia
organizmowi 200mg chromu.
Źródłem chromu jest pieczywo pełnoziarniste, ziemniaki,
suszone śliwki, fistaszki, orzechy, owoce morza, drożdże piwne. Wątroba,
grzyby, rośliny strączkowe, szparagi, brokuły. Chuda żywność zawiera zwykle
więcej chromu niż tłusta.
Jego niedobór może spowodować, że organizm nie będzie
mógł skutecznie wykorzystywać glukozy. Jego brak, prawdopodobnie jest przyczyną
cukrzycy, lub może przyśpieszyć jej wystąpienie u osób z takimi skłonnościami. Niedobór
chromu może powodować lęki, pogorszyć metabolizm aminokwasów oraz zwiększyć
stężenie cholesterolu i trójglicerydów. Nie ma dowodów by twierdzić że jego
nadmiar powoduje skutki uboczne, jednak uważa się że bardzo duże dawki mogą
spowodować upośledzenie przyswajania żelaza i cynku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz