Fosfor
to składnik DNA i RNA… Jego główną funkcją jest wspólnie z wapniem budowanie i
zachowanie silnego kośćca i zdrowych zębów. Pierwiastek ten odgrywa zasadniczą
rolę w zaopatrywaniu komórek w energię. Fosfor występuje w organizmach żywych w
postaci fosforanów. Fosfor, zajmuje drugie miejsce, po wapniu, pod względem
zawartości w organizmie człowieka. Jest go przeciętnie 650 g, z czego 85%
znajduje się w kościach i zębach. Reszta jest w krwi i różnych narządach,
sercu, nerkach, mózgu, mięśniach. Fosfor współdziała z wieloma innymi pierwiastkami,
lecz najczęściej łączy się z wapniem, najczęściej w stosunku 2 do 1 i wyżej.
Nie ma takiego procesu biologicznego lub komórkowego w
którym fosfor nie uczestniczył by pośrednio lub bezpośrednio. Fosfor broni
komórki, gdyż wchodzi w skład związków wzmacniających otaczające je błony, lub
działa jako rodzaj biologicznej eskorty towarzysząc wielu składnikom odżywczym,
hormonom i innym substancjom w pełnieniu ich funkcji. Bierze także udział w
uaktywnieniu witamin z grupy B, dzięki czemu mogą one wypełniać swe ważne dla
organizmu zadania.
Oprócz zdrowych kości, szkieletu, zębów, jony fosforu
tworzą też we krwi w raz z tłuszczami fosfolipidy, składnik błon komórkowych.
Bez fosforu organizm nie mógłby zmieniać przyjmowanych z pożywieniem białek ,
węglowodanów i tłuszczów w energię. Jest niezbędny do syntezy substancji o
nazwie adenozynortójfosforan (ATP), której cząsteczka działa jak mikroskopijny
zasilacz procesów przebiegających we wszystkich Komorkach ustroju.
Związki fosforu biorą udział w we wszystkich procesach
związanych z przekazywaniem informacji z komórki do komórki, a więc w procesie
skurczu mięśni, przenoszeniu impulsów nerwowych w mózgu na obwód ciała, oraz
wydzielaniu hormonów. Odpowiednie zaopatrzenie w fosfor może poprawiać
wydolność fizyczną i tłumić u człowieka zmęczenie. Jest niezbędny do utrzymania
poprawnego pH krwi i nośnikiem naszej informacji genetycznej.
Fosfor jest składnikiem tak wielu produktów
żywnościowych, że właściwie nie ma potrzeby dodatkowo go dostarczać w postaci
preparatów. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek to około 550 mg. Nadmiar
fosforu może powodować niedobór wapnia. Nie wolno nigdy przyjmować preparatów
fosforowych bez zaleceń lekarza. W rzadkich przypadkach niedoboru fosforu,
wynikających z np. chorób nerek, przewodu pokarmowego, lub rozległych oparzeń
uzupełnienie go musi odbywać się pod okiem lekarza.
Niedobór powoduje choroby kośćca, zębów, męczliwość,
osłabienie utratę łaknienia. A także ból, sztywność stawów, zwiększenie
podatności na zakażenia.
Przyjmowanie nadmiaru fosforu w substancjach przez bardzo
długi czas może hamować wchłanianie wapnia. Powodować drgawki, zaburzenia pracy
serca, przyśpieszony oddech, kamicę nerkową, problemy z zagospodarowaniem
witaminy D, magnezu. Przeciętny europejczyk przyjmuje z pożywieniem ilości
znacznie przekraczające zalecane dawki. Glin zawarty w niektórych lekach na
nadkwaśność może zmniejszać stężenie fosforu w organizmie. Naukowcy Szwajcarscy
stwierdzili że dodawanie fosforu do pożywienia jest szczególnie korzystne u
osób które doznały ciężkich oparzeń. Twierdzi się że nastolatki pijące napoje
gazowane typu cola, zawierające dużo fosforu, są bardziej podatne na złamania
kości. Nie wiadomo dokładnie jaki zachodzi tu proces. Czy to nadmiar fosforu,
czy może piją za mało mleka które dostarcza organizmowi wapnia, ważnego
składnika kości.
Najwięcej
jest go w mleku, serach, żółtku jaja kurzego, a także w ziarnach zbóż i
orzechach (wchłania się tylko w około 50%). Kaszy, płatkach owsianych,
sardynkach, łososiu śledziu. Dużo fosforu przyjmujemy także z niealkoholowych
napojów gazowanych, w których występuje kwas ortofosforowy. Jest także w
wieprzowinie – szynce, indyku, kurczaku, ryżu brokułach, zawiera go por,
kapusta, szpinak, pomarańcze, jabłka. Zawiera go sporo chleb żytni, baltonowski,
herbatniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz