Opisałam jaki wpływ mają na nasz organizm witaminy i w
jakich pokarmach je możemy znaleźć. Starałem się unikać informacji o tym, w
jakich środkach farmaceutycznych należy ich szukać. Jak wiecie to jest
niezgodne z moimi poglądami, poza tym w każdej aptece, drogerii, przecież odpowiedzi
na takie pytanie otrzymamy...
Napisałem o Wit. A, Wit. B12 (cyjanokobalamina), Wit. B9
(Wit. B11, M, kwas foliowy), Wit. B6 (pirydoksyna), Wit. B5 (kwas pantotenowy), Wit. B2 (Wit. G,
ryboflawina), Wit. B3 (Wit. PP, niacyna), Wit. C, Wit. D, Wit. E, Wit. F, Wit.
H, (Wit. B7, biotyna), Wit. K, Wit. N, (kwas liponowy) Wit. O, karnityna, Wit.
B11, Wit. P (Rutyna), Wit. U, Wit. Q (koenzym Q10).
Teraz pora na inne Makroelementy:
Magnez - najbardziej popularny pierwiastek, Potas - składnik soli
organizmu, Wapń
- niezbędny dla wzrostu, Fosfor - składnik DNA i RNA, Sód - utrzymuje potencjał
błon komórkowych, Chlor
- dba o gospodarkę wodną, Wanad - pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Mikroelementy: Chrom - reguluje poziom cholesterolu,
Żelazo
- pomaga wytwarzać hemoglobinę, Cynk - wpływa na rozwój płodu, Jod - wspomaga pracę
tarczycy, Selen
- wzmacnia układ odpornościowy, Kobalt - pomaga w leczeniu nowotworów, a także przyprawy,
zioła , suplementy itp.
Pierwszy
na liście jest magnez, zacznijmy więc od niego.
Magnez
jest jednym z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów. Badania wykazały, że
oprócz tego że wspomaga około 300 reakcji enzymatycznych zachodzących w
organizmie, działa też zapobiegawczo i leczniczo w wielu przewlekłych chorobach.
O
organizmie znajduje się około 30 mg magnezu. Wiele osób cierpi na niedobór tego
pierwiastka. Spowodowane jest to jedzeniem wysoko przetworzonej żywności która
jest uboga w magnez. Stężenie go w organizmie gwałtowni spada pod wpływem
takich czynników jak stres, niektóre choroby, niektóre leki, duży wysiłek
fizyczny. Ja go uzupełniałem tabletkami, gdy zauważyłem jego brak, a nawet
zastrzykami gdy znalazłem się w szpitalu. Teraz od dawna go nie biorę i nie
czuję takiej potrzeby. Nie mam objawów jego braku.
Magnez
jest jednym z najbardziej wszechstronnych pierwiastków. Bierze udział w
wytwarzaniu energii, czynności nerwów, odprężeniu mięśni, oraz budowie kości i
zębów. Wspólnie z wapniem i potasem reguluje rytm serca i krzepliwość krwi.
Wspomaga też wyrównywanie i zużywanie przez organizm insuliny.
Magnez
działa na serce i zapobiega jego chorobom. Działa leczniczo. Zauważono, że tam
gdzie mieszkańcy korzystają z twardej wody zawierającej twardą wodę, mieszkańcy
rzadziej umierają na zawal serca. Magnez obniża ciśnienie krwi, przyśpiesza
rekonwalescencję po zawale. Przeciwdziała powstawaniu skrzepów rozszerzając tętnice
i reguluje niebezpieczne arytmie. Badania wykazały, że właściwe stężenie
magnezu zapobiega powstawaniu cukrzycy typu II.
Magnez
pomaga likwidować napięcie mięśni i łagodzi bule związane z miesiączką.
Zwiększa spoistość kostną u kobiet po menopauzie, przeciwdziała osteoporozie. Ponadto
rozszerza drogi oddechowe dzięki czemu pomaga leczyć astmę i choroby oskrzeli.
Pewne badania wykazują że wzmacnia działanie leków przeciw migrenowych.
Zapotrzebowanie
dzienne organizmu na magnez u mężczyzn to około 300 mg, u kobiet to ok. 270mg.
Większe dawki potrzebne są nastoletnim dziewczętom i przy leczeniu i
zapobieganiu powstawaniu niektórych chorób. Nawet niewielki niedobór może
zwiększyć ryzyko powstawania chorób serca i cukrzycy. Poważne niedobory mogą
powodować arytmię, zmęczenie, skurcze mięśni, rozdrażnienie, nerwowość, dezorientacją
psychiczną.
Nadmiar
powoduje biegunkę, nudności. Jeśli przez dłuższy czas organizm nie może sobie
poradzić z jego nadmiarem może to doprowadzić do osłabienia mięśni, śpiączka,
dezorientacja psychiczna, zaburzenia oddychania. W dużych dawkach magnez obniża
ciśnienie krwi, więc może to powodować zawroty głowy. Na szczęście przedawkowanie
zdarza się niezwykle rzadko gdyż im większa jego dawka, tym słabiej jest wchłaniany
przez organizm, poza tym nerki
skutecznie go usuwają. Jeśli przyjmuje się preparaty zawierające magnez, należy
dodatkowo przyjmować wapń, gdyż brak równowagi między tymi dwoma pierwiastkami osłabia
ich działanie.
Dobrym
i naturalnym źródłem magnezu są produkty pełnoziarniste, orzechy, warzywa strączkowe,
ciemnozielone warzywa liściaste, skorupiaki. A także kakao, czekolada, kasza gryczana,
płatki owsiane, ciecierzyca, makrela, dorsz, szpinak dziki ryż, otręby.
PS. Moi złoci, powtórzę, materiały zamieszczone w blogu, zbierałem z różnych miejsc, książek i internetu. Mają służyć ludziom chorym jak ja, ciekawym, oraz znudzonym. Nie zbierałem tych materiałów dla ludzi którzy za pieniądze chcieli by je wykorzystać, podpisać swoim nazwiskiem i umieścić w mediach. Proszę więc, zostawcie je na moim blogu i nie kopiujcie. Jak chcecie się podzielić wiadomościami tu zdobytymi, wystarczy przesłać ten internetowy adres zainteresowanej osobie. Dziękuję. ;-*
PS. Moi złoci, powtórzę, materiały zamieszczone w blogu, zbierałem z różnych miejsc, książek i internetu. Mają służyć ludziom chorym jak ja, ciekawym, oraz znudzonym. Nie zbierałem tych materiałów dla ludzi którzy za pieniądze chcieli by je wykorzystać, podpisać swoim nazwiskiem i umieścić w mediach. Proszę więc, zostawcie je na moim blogu i nie kopiujcie. Jak chcecie się podzielić wiadomościami tu zdobytymi, wystarczy przesłać ten internetowy adres zainteresowanej osobie. Dziękuję. ;-*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz