Wanad, jest niezbędny dla ludzkiego
życia. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, nie wykluczone, że stanowi wskazówkę do
rozwiązania niektórych przypadków psychozy maniakalno- depresyjnej, które można
łączyć nie z niedoborem lecz z nadmiarem tego pierwiastka.
Znajduje
się w otoczeniu i pożywieniu człowieka jest on niezbędnym mikroelementem.
Powstawanie nowej tkanki chrzęstnej i kostnej, wzrost kości, zębów i chrząstek,
obniżanie stężenia lipidów i cholesterolu we krwi.
Przyczynia się do zamiany cukru w energię i do zwiększenia produkcji energii w
organizmie. Konsekwencją jest mniej tkanki tłuszczowej w organizmie bez ubytku
masy mięśniowej. Związek wanadu działa podobnie na organizm jak insulina.
Hormon ten, produkowany przez wyspecjalizowane komórki trzustki, reguluje
metabolizm węglowodanów i białek, przekształcając je w związki będące źródłem
energii dla komórek.
Wanad zapobiega chorobom i atakom serca, pomaga obniżyć
wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom cukru we krwi, jest stosowany w
profilaktyce cukrzycowej, może sprzyjać jej rozwojowi oraz miażdżycy. Niedobór
wanadu może przyczynić się do ograniczenia wzrostu, zmniejszenia liczby
czerwonych krwinek, oraz zaburzenia przemiany lipidów.
Wyziewy przemysłowe zawierają duże ilości wanadu, który
przenika do organizmu przez płuca i skórę, wywołując objawy zatrucia w postaci
zaczerwienionych oczu, bronchitu i zmian skórnych. Zatrucia wanadem na drodze
pokarmowej raczej się nie zdarzają. W
przedawkowaniu wanad jest bardzo toksyczny, nadmiar wanadu może objawiać się
uszkodzeniem systemu nerwowego, może wywołać zaburzenia układu oddechowego i
pokarmowego.
Wanad znajduje się w rybach, ostrygach, homarach,
krabach, ślimakach, grzybach, przyprawach jak czarny pieprz, koper, pietruszka.
Zawierają go produkty pełnoziarniste, mięso i produkty mleczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz