Następny jest potas. Potas zajmuje po
wapniu i fosforze trzecie miejsce pod względem zawartości w organizmie. Jest on
kationem, czyli jonem obdarzonym w środowisku wodnym (płynach ustrojowych)
dodatnim ładunkiem elektrycznym. Równowaga między jonami potasu, sodu i chloru
jest konieczna, by organizm mógł pełnić swoje podstawowe funkcje. Niemal cały
potas ustrojowy znajduje się w komórkach.
Potas wraz innymi jonami bierze udział w przewodzeniu
impulsów nerwowych. Inicjuje proces skurczu mięśni, reguluje uderzenia serca,
ciśnienie krwi. Potas kontroluje objętość płynu zawartego w komórkach,
natomiast sód, pełni tą samą rolę w stosunku do płynu pozakomórkowego. Od
równowagi tych dwóch jonów zależy więc prawidłowa gospodarka płynami
ustrojowymi.
Potas bierze też udział w przekształcaniu glukozy z krwi,
czyli pierwotnego źródła energii w glikogen – związek w którym glukoza jest
zmagazynowana w mięśniach i wątrobie. Jest on także fizjologicznym środkiem
moczopędnym. Współdziała w usuwaniu z organizmu trujących produktów przemiany
materii.
Liczne badania wykazały, że osoby w których pożywienie
zawierało dużo potasu, mają niższe ciśnienie krwi. Działa w ten sposób nawet u
osób jedzących dużo sodu (chociaż ograniczanie jego ilości daje lepsze wyniki).
Potas może też regulować ciśnienie krwi, poprzez powodowanie zmniejszenia
ryzyka chorób serca i udarów mózgu. Odwrotnie, wykazało, że ci co spożywali za
mało potasu, byli bardziej na te choroby narażeni.
Zalecana dzienna dawka to 3,5 g. Pierwiastek ten znajduje
się w wielu potrawach, lecz najwięcej go jest w owocach i warzywach jak
ziemniaki, banany, pomarańcze. Jest w mięsie, drobiu, mleku, jogurcie. Mają go
suszone morele, migdal orzechy włoskie, musli, wędliny, brokuły, melony, ryby,
pomidory, chleb, ogórek.
U ludzi zdrowych Male spożycie potasu nie wywołuje
żadnych dolegliwości. Pierwszym objawem niedoboru jest osłabienie mięśni,
nudności. Splątanie psychiczne, zatrzymywanie wody, w poważnych stanach
paraliż. Ogromny wpływ na niedobór potasu mają silne leki moczopędne, lub
biegunka i wymioty. W takich wypadkach należy szybko te braki wyrównać.
Nadmiar potasu jest mało prawdopodobny. Działania
niepożądane pojawiają się w przypadku zaburzeń nerek, lub zażywaniu zbyt dużych
sztucznych substancji zawierających potas. Takie substancje ponadto mogą
podrażniać żołądek i powodować nudności. Objawami przedawkowania jest
męczliwość mięśni, niemiarowa praca serca, owrzodzenie jelita cienkiego.
Preparaty sztuczne zawierające wapń, należy stosować
podczas posiłku, by nie drażniły żołądka. Długotrwały wysiłek fizyczny
zmniejsza zawartość potasu w mięśniach. Warzywa gotowane w wodzie, tracą dużą
ilość zgromadzonego w nich potasu, lepiej jest gotować je na parze.
Korzystałem nie po
raz pierwszy z książek wydanych przez Reader’s Digest na przykład – „
Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół” oraz ogólnie dostępnych wiadomości
z Internetu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz