Teraz coś o wapniu. Wapń skutecznie
zwalcza osteoporozę. Jest niezbędny do wzrostu. Okazało się że wpływa też na
ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu raka okrężnicy. Niestety dostarczamy go
organizmowi zbyt mało. Mimo że jest bardzo rozpowszechniony, wielu z nas
zaspokaja tylko połowę zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek…
Wapń jest ważnym składnikiem kości, zębów, jest niezbędny
organizmowi do krzepnięcia krwi i skurczów mięśniowych. Należy zapobiegać i
dbać, by nie doprowadzić do jego niedoborów.
Większość wapnia jest magazynowana w kościach i zębach
którym zapewnia siłę i budulec. Niewielkie jego ilości krążące we krwi
ułatwiają przenikanie substancji
odżywczych przez błony komórkowe, oraz biorą udział w wytwarzaniu przez
organizm hormonów i enzymów kontrolujących przemianę materii i proces
trawienia.
Wapń jest potrzebny do prawidłowego komunikowania się
komórek nerwowych, a także gojenia się ran, skurczów mięśni.
Jeśli w organizmie jest zbyt mało wapnia, jest on
„podkradany” z kości. Z biegiem czasu kości stają się porowate i kruche.
Jedynie dostarczając organizmowi codziennie odpowiedniej dawki wapnia, możemy
utrzymać jego właściwe stężenie we krwi i zapewnić odpowiedni jej zapas, który
będzie magazynowany w kościach.
Tylko odpowiedni zapas i dostarczanie codziennej dawki
wapnia jest najlepszym sposobem zapobieżenia osteoporozie, chorobom zębów,
zwyrodnieniom, zmniejszeniu masy ciała. Nasz organizm doskonale sobie daje radę
do 35 roku życia z przyswajaniem i budowaniem kości. Badania wykazują że nawet
65 -latkowie którzy przyjmują z pożywieniem dużo tego pierwiastka mają
odpowiednią strukturę kośćca. Łagodzenie podrażnianiu okrężnicy poprzez kwasy
żółciowe, zapobiega powstawaniu jej
raka. Zapotrzebowanie na wapń zmienia się w zależności od wieku. Norma dzienna
dla dzieci i młodzieży to 1 g. Dla dorosłych 800 mg, zaś dla kobiet ciężarnych
i karmiących 1,5 – 2 g.
Badania wykazują że pożywienie bogate w wapń obniża
ciśnienie krwi równie skutecznie jak niektóre leki przypisywane na receptę.
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze nie powinny bez porozumienia z
lekarzem zastępować przyjmowanych lekarstw preparatami wapniowymi. Należy
pamiętać że długotrwałe przyjmowanie tego pierwiastka w preparatach może
osłabić zdolność organizmu do przyswajania cynku, żelaza, magnezu. Duże dawki
dostarczane w preparatach wapniowych mogą doprowadzić do powstawania kamieni
nerkowych. Osoby cierpiące na choroby tarczycy lub nerek nie powinny zażywać
preparatów wapnia bez porozumienia z lekarzem. Wapń może wchodzić w interakcje
z niektórymi lekami, zwłaszcza z antybiotykami z grupy tetracyklin.
Więc chociaż, normalnie rzadko możemy
przedawkować wapń – uważajmy! Zawsze preparaty wapniowe zażywajmy podczas lub
po posiłku. Uwaga. Preparaty z dolomitu i skorup ostryg mogą zawierać duże
dawki ołowiu. Organizm nie przyswaja wapnia jeśli brakuje mu witaminy D
wytwarzanej przez skórę wystawioną na działanie słońca.
Ciekawe… Organizm przyswaja niewielką część wapnia
zawartego w szpinaku, ponieważ zawiera ono duże ilości szczawianów
neutralizujących działanie wapnia. Jednak, szczawiany te zupełnie nie
przeszkadzają w przyswajaniu wapnia z innych produktów spożywczych jedzonych
jednocześnie ze szpinakiem.
Najwięcej wapnia zawiera nabiał na przykład mleko,
jogurt, sery. Kakao, żółtka jaj, ryż, kapusta, groch, szpinak fasola, brokuły,
sardynki z ośćmi, ryby wędzone. Kasza, orzechy laskowe, soja, migdały,
słonecznik, kiwi łosoś wędzony. Czarne porzeczki, jeżyny maliny pomarańcze,
truskawki, poziomki, jabłka. Z ziół - majeranek, kozieradka bazylia, hyzop,
mięta arnika, nagietek, cząber, tymianek, natka pietruszki. Produkty nisko tłuszczowe i odtłuszczone zawierają go nieco więcej niż pełnotłuste.
100g gotowanych brokułów zawiera połowę dawki dziennej na
ten pierwiastek. Konserwanty, herbata, kawa, sól kuchenna, napoje gazowane
zwiększają wydalanie wapnia z organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz