Mangan… Jest potrzebny do prawidłowego
funkcjonowania mózgu. Stosuje się go do leczenia niektórych zaburzeń nerwowych
i jest potrzebny do procesów przeciw utleniania. Bierze udział w procesach
wytwarzania energii, uczestniczy w przemianach metabolicznych wapnia, jest
potrzebny do wytwarzania melaniny i syntetyzowania kwasów tłuszczowych. Wchodzi
w skład białek i kwasów nukleinowych, jest potrzebny do tworzenia prawidłowej
struktury kości i pełni ważną rolę w wytwarzaniu tyrozyny przez tarczycę.
Używa
się go w profilaktyce padaczki, chorobie Alzheimera, schizofrenii, hipotonii
mięśniowej, cukrzycy, chorób serca, miażdżycy naczyń, zapalenia stawów.
Gdy
posiadamy jego niedobór możemy mieć zaburzenia przemian metabolicznych
węglowodanów, zapalenie skóry, nerwowość, Możemy być drażliwi, mieć słabą
pamięć, problemy związane poziomem cukru we krwi, zapaść w bezład
ruchowy, mieć obfite miesiączki, kruchość kości, degenerację stawów. U dzieci
może spowodować zaburzenia wzrostu i rozwoju, u płodu zaburzenia błędnika. Jego
za małe stężenie w organizmie powoduje zaburzenia w tolerancji glukozy i w
metabolizmie cholesterolu.
Objawami przedawkowania jest depresja, bezsenność,
drażliwość, letarg, halucynacje, mimowolne ruchy, problemy z utrzymaniem
właściwej postawy, drżenie kończyn, śpiączka.
Aby zapewnić właściwy poziom
manganu w organizmie musimy spożywać migdały, orzechy, herbatę, mąkę
pełnoziarnistą, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak. Sporo jest
go w mleku, mięsie skorupiaków. Musimy go dostarczyć ok. 10 mg dziennie.
Istnieją
doniesienia, że tak rzadko występujące objawy niedoboru manganu mogą wynikać z
faktu, że pierwiastek ten może być zastąpiony w niektórych procesach
biochemicznych przez magnez. Spożywanie pokarmów zawierających duże ilości
wapnia lub fosforu może powodować zmniejszenie wchłaniania manganu w przewodzie
pokarmowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz