Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 3 listopada 2013

407.

         


 Żelazo… Zadziwiająco dużo osób otrzymuje z pożywieniem za mało żelaza. Mało kto zdaje sobie sprawę że jego niedobór osłabia siłę mięśni, koncentrację, oraz zwiększa podatność na infekcje. Ale uważajmy, jego nadmiar też jest szkodliwy…
        Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jest ważnym składnikiem hemoglobiny czyli barwnikiem krwi, w której pełni funkcję nośnika tlenu. Wchodzi w skład wielu enzymów układu odpornościowego.
        Organizm starannie reguluje stężenie tego mikroelementu, przyswajając go więcej gdy zapotrzebowanie na niego jest większe. Na przykład w czasie dorastania, ciąży, wysiłku, odchudzania lub miesiączki. A mniej gdy zapasy jego są wystarczające.
       Żelazo pomaga krwi rozprowadzać tlen, więc ma też i swój wpływ na dostarczeniu energii do komórek. Pomaga zwalczać anemię. Jego dawka dzienna to około 8 – 12mg. Gdy jest za mało żelaza w pożywieniu, organizm zaczyna czerpać go z zapasów i początkowo brak jest niezauważalny. Później, zaczyna powstawać coraz mniej krwinek czerwonych, wynikiem czego jest anemia. Objawia się ona uczuciem zmęczenia, brakiem koncentracji, bladością skóry, brakiem tchu, przyśpieszonym biciem serca, mniejszą odpornością na infekcje. Także apetytem na lud, tynk, krochmal, zawrotami głowy, drażliwości, wypadaniem włosów, dusznością, zajadach, zaburzoną koordynacją ruchową i oczną.
     Nadmiar żelaza zaś, kojarzony jest z większą podatnością na choroby przewlekłe. Na przykład choroby serca, raka okrężnicy, osoby z mochromatozą i dzieci są bardzo wrażliwe na jego nadmiar. Także przyśpiesza proces starzenia, powoduje zaparcia. Jeśli musimy, to preparaty żelaza najlepiej są wchłaniane naczczo popijane napojami z dużą ilością witaminy C, na przykład pomarańczowym który wspomaga wchłanianie żelaza.
      Wiele produktów pokarmowych zawiera żelazo, najwięcej znajduje się w wątrobie, wołowinie, i baraninie rybach, żółtku jaj. Także w małżach, omułkach, ostrygach, w roślinach strączkowych, orzechach, mleku, twarogu, zielonych warzywach liściastych, suszonych owocach jak morele, rodzynki. Dużo jest jej w zbogaconych płatkach owsianych, drożdżach piwnych, glonach, malasie, otrębach pszennych.  

Do kwaśnych produktów spożywczych gotowanych w żeliwnych garnkach, dostaje się żelazo dzięki czemu stają się zdrowsze. Należy tabletki z żelazem trzymać z dala od dzieci, już pięć tabletek może powodować śmiertelne zatrucie u dziecka. Kobiety z jego niedoborem odczuwają zimno i marzną wcześniej niż te z prawidłowym jego poziomem. Dzieci rodzą się z jego zapasem na pół roku. W formie soli żelazowej niszczy ono witaminę E.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz