O tym jaką funkcje pełni Jod w organizmie dowiedziałem się po tragedii jaka rozegrała się 1986 roku w Czarnobylu. Z rana, pierwszego maja, szybko wracałem z Białegostoku dowiedziawszy się o wybuchu z kilkoma porcjami płynu Lugola w kieszeni. Spanikowani lekarze rozdawali ludziom w firmie z którą współpracowałem ten środek by rozdawali znajomym i rodzinie. Jednak pochód pierwszomajowy się odbył w całym kraju i przez kilka dni nie każdy o wybuchu wiedział… U nas skończyły się spacery z dziećmi po dworze. Krowa już do końca roku nie wychodziła ze stodoły jedząc tylko zgromadzone siano i karmiła nas i najbliższych sąsiadów. Widać efekt jest, bo wszyscy do tej pory są zdrowi, a wielu ludziom i zwierzętom już tak się nie poszczęściło.
Jod… Choć organizmowi potrzebne są jedynie jego śladowe
ilości, to już w latach dwudziestych rząd USA uznał że trzeba nim wzbogacać sól
kuchenną. Spowodowało to niemal zupełnie zniknięcie pewnej formy choroby
umysłowej zwanej potocznie kretynizmem czy matołectwem. W Polsce też dodaje się
ten pierwiastek do soli. Jak dotąd, jest tylko znane jedno działanie tego wyjątkowego
pierwiastka na organizm ludzki. Pobudza on tarczycę do wytwarzania tyroksyny,
hormonu regulującego przemianę materii we wszystkich komórkach. Jest go w
organizmie 40 mg, z tego 75 % w tarczycy. Niedobór Jodu może powodować chorobę
Parkinsona, zapobiega uszkodzeniom płodu, odpowiada za ogólną przemianę
materii, czyli szybkość i skuteczność spalania kalorii. Reguluje wzrost i
rozwój dzieci, rozmnażanie, temperaturę ciała, funkcjonowanie mięśni i nerwów,
rozkład białek i tłuszczów, wzrost paznokci i włosów, oraz wykorzystanie tlenu
przez wszystkie komórki organizmu. Niedobór też zmniejsza popęd płciowy,
odporność, może być przyczyną poronień. Typowa dieta dostarcza organizmowi
wystarczające ilości tego pierwiastka. Organizm potrzebuje 1/3 łyżeczki soli
jodowanej dziennie, ale są i inne źródła tego pierwiastka, na przykład ryby,
rośliny morskie, zboża. Drożdże cebula, ananasy, zioła jak bylica, dziki bez
czarny, estragon.
Nad morzem Jod występuje
naturalnie w powietrzu, więc owoce i zboża z powodu nagromadzenia go w glebach
naturalnie zawierają ten pierwiastek. Niedobór jodu powoduje powiększenie
tarczycy, by zwiększyć powierzchnię która go pobiera z organizmu. Choć
niedoczynność tarczycy może być spowodowana niedoborem jodu, to częstym powodem
tego stanu jest choroba zwana obrzękiem śluzowym. Jest to choroba
autoimmunizacyjna w której układ odpornościowy działa przeciwko swoim tkankom.
Niedoczynność tarczycy objawia się zmęczeniem, suchością skóry, zwiększeniem
stężenia tłuszczów we krwi, chrypka, opóźnienie reakcji, zmniejszenie jasności
umysłu. Ryzyko przedawkowania jodu jest niewielkie nawet jeśli jego spożycie
przekroczy 10 – 20 razy zalecaną dawkę. Dopiero 30 – to krotne przewyższenie
dawki powoduje skutki uboczne jak uczucie metalicznego posmaku w ustach, wrzody
jamy ustnej, obrzmienie ślinianek, biegunka, wymioty, ból głowy, wysypka,
kłopoty z oddychaniem. Nadmiar tak jak niedobór może powodować powstawanie wola
tym razem z powodu nadczynności tarczycy. Zbyt duże ilości wytwarzanej wówczas
tyroksyny mogą powodować nadmierne pobudzenie, lęki, gwałtowną utratę wagi
ciała. Przypisane przez lekarza preparaty jodowe, możemy stosować o każdej
porze dnia przed, podczas czy po posiłku. Należy pamiętać że sól morska i inna,
nie jest jodowana, więc może być niewystarczającym źródłem judu. Warzywa
krzyżowe tj. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły zawierają substancje, które
mogą powodować niedoczynność tarczycy wskutek blokowania jodu. Zapobiega temu
gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz