Bor… Znaczenie tego pierwiastka zostało
odkryte niedawno. Jest to pierwiastek śladowy, występujący w większości roślin
i uważa się go za składnik odżywczy niezbędny dla zdrowia. Ma on duże
znaczenie. Pomaga zachować w organizmie właściwy poziom minerałów i hormonów
potrzebnych dla zdrowych kości. Pomaga zmniejszyć utratę wapnia u kobiet po
menopauzie. Pomaga zapobiegać osteoporozie i buduje muskulaturę.
Stosuje się w
profilaktyce zapalenia stawów osteoporozy, objawów menopauzy, budowania
muskulatury, leczenia zewnętrzne infekcji grzybiczych i bakteryjnych. Przy
niedoborze następują choroby kości (osteomalacja), zapalenie stawów, zahamowanie
wzrostu, problemy z przyswajaniem wapnia, magnezu, fosforu, wzmożone odczuwanie
skutków stresu przez organizmem.
Przedawkowanie to czerwona wysypka, wymioty
,biegunka, osłabienie krążenia, szok, śpiączka, może być toksyczny… Dzienna dawka
to ok. – 3 mg.
Bogatym źródłem boru są świeże owoce i warzywa. Jest w pomidorach, gruszkach, suszonych śliwkach, rodzynkach,
daktylach, jagodach, jabłkach, owocach cytrusowych i awokado. Bogate w bor są
również potrawy z soi, wino, orzechy i miód.
Jest składnikiem środków
owadobójczych, konserwantów, odczynników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz