Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 5 listopada 2013

408.

    


  Każda komórka naszego organizmu potrzebuje cynku. Występuje w mięśniach, kościach, skórze, nerkach, wątrobie, trzustce, oczach, u mężczyzn w prostacie. Jest potrzebny do setek reakcji przebiegających w naszym organizmie. Począwszy od wzrostu komórek, a na dojrzewaniu płciowym i reakcjach odpornościowych. Jest potrzebny by nasze zmysły smaku i powonienia mogły poprawnie działać.       Pomaga bronić organizm przed zaziębieniami, grypą, zapaleniem spojówek i innymi infekcjami. Pomagają w gojeniu wrzodów jamy ustnej i gardła, wzmacnia układy naprawcze potrzebne do zwalczania schorzeń reumatoidalnych, tocznia, zespołu przewlekłego zmęczenia, przypuszczalnie SM, AIDS związane z uszkodzeniem układu obronnego. Cynk wpływa korzystnie na wytwarzanie różnych hormonów, na przykład płciowych, tarczycy. Może zwiększać płodność u kobiet i mężczyzn i ma znaczenie w utrzymywaniu w zdrowiu prostaty. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Zwiększa stężenie insuliny, więc może być stosowana w leczeniu cukrzycy. Przyśpiesza gojenie się ran, podrażnień skóry, stosowany jest w leczeniu trądziku, poparzeń, wypryskach, łuszczycy. Poprawia stan włosów i skóry głowy. Opóźnia utratę wzroku u ludzi ze zwyrodnieniem plamki ocznej, zmniejsza się dzwonienie w uszach. Jest stosowany przy łagodzeniu objawów osteoporozy, hemoroidów, jelit, wrzodów. Podnosi sprawność organizmu, sprawność intelektualną, zapobiega demencji starczej, reguluje ciśnienie. 
      Dawka dzienna to około 7 – 9 mg. Niedobór rzadko przy prawidłowej diecie u nas występuje. Niewielkie niedobory mogą utrudniać gojenie ran, odczuwanie smaku i zapachu. Wywoływać zmiany skórne, osłabienie odporności wytwarzanie spermy, ryzyko zachorowania na cukrzycę. Gdy zażywamy go za dużo to też osłabia nam się odporność, zmniejsza się poziom dobrego cholesterolu, powoduje też nudności, wymioty, biegunkę. Podejrzewa się związek nadmiaru cynku z zachorowaniem na chorobę Alzheimera. Tabletki zawierające cynk mogą wpływać na wchłanianie miedzi, powodować anemię, nie należy stosować ich z preparatami zawierającymi żelazo, zażywając antybiotyk należy cynk przyjmować dwie godziny po jego przyjęciu, a także godzinę przed posiłkiem, lub dwie po.         

      Organizm nie wytwarza i go nie magazynuje, dlatego musi byś stale dostarczany zewnątrz.    Jest go sporo w różnych w pokarmach zawierających dużo białka, na przykład w mięsie wołowym, wieprzowym, drobiu, wątrobie, jajach, owocach morza zwłaszcza ostrygach i rybach. Zawierają go mleko, chrzan, zielony groszek, buraki ćwikłowe, marchew, brukselka, szpinak, seler, cebula, sery, fasola, orzechy, kiełki pszenicy zawierają go dużo, ale są gorzej przez nasz organizm wchłaniane. Dużo zawierają go orzechy i migdały, 100 gram pokrywa połowę dobowego zapotrzebowania na ten mikroelement u  kobiety. Więc odchudzając się, stosując różne diety, suplementy, uważajmy co jemy by nie zrobić sobie krzywdy. U osób przyjmujących pigułki antykoncepcyjne lub suplementy żelaza czy kwasu foliowego mogą wystąpić duże niedobory cynku. W normalnych warunkach, jedzmy wszystko i urozmaicenie, oraz dieta MŻ… ;-D  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz