Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 4 marca 2014

             437. Ciąg dalszy moich spostrzeżeń potwierdzonych przez teksty w Internecie, więc nie tylko ja jestem „Guru i Najmądrzejszy”, ale uważa tak jak ja jeszcze wielu uczonych…
Kiedy FAO miało odpowiedzieć jednym hasłem na pytanie: jak się odżywiać, po wielu naradach ustalono, że „pierwszą zasadą racjonalnego odżywiania jest urozmaicenie w jedzeniu” . Jedząc „wszystko”, czyli jak najbardziej różnorodne produkty, ma się największą pewność, że organizm otrzymał to, czego potrzebuje. Należy wrócić do naturalnych smaków i ograniczyć spożycie produktów zawierających konserwanty i środki poprawiające smak, zapach oraz termin ważności. Im mniej „chemii” w posiłkach tym lepiej dla naszego zdrowia.                                                       
W dzisiejszych czasach nie tylko nie mamy czasu, żeby spokojnie zjeść, ale często nawet nie pamiętamy co jedliśmy. Natura wyposażyła człowieka w pewne mechanizmy i musimy z nich korzystać, żeby nasz organizm sprawnie funkcjonował. Każdy posiłek należy dokładnie pogryźć, przeżuć i dopiero połknąć (dajmy szansę naszej ślinie odpowiedniego przygotowania treści pokarmowej dla żołądka, a pozbędziemy się niestrawności i innych gastrycznych dolegliwości). Objadanie nam nie służy. Należy wstawać od stołu trochę wcześniej niż zwykle, ponieważ dopiero parę minut po posiłku czujemy się najedzeni.  
Oznacza to jadanie posiłków o tych samych porach, ponieważ organizm łatwo się przyzwyczaja do dostarczania mu paliwa regularnie i nie ma potrzeby podjadania pomiędzy posiłkami. Należy też pamiętać, by przerwy między jedzeniem nie były zbyt długie, żebyśmy niepotrzebnie nie kurczyli a później rozpychali sobie żołądka. Najczęściej jest wprost przeciwnie - najgorzej odżywiają się nędzarze i milionerzy (jedni bo nie mają wyboru co jedzą, drudzy bo jedzą stosują przekombinowane diety oraz często jedzą nieregularnie i poza domem).
Uwaga:
Nigdy nie spożywaj tłuszczu z węglowodanami (np. tłustej golonki z ziemniakami).
Nie spożywaj pożywienia tłustego i kwaśnego jednocześnie.
Po ciepłym posiłku nigdy nie pij zimnych płynów, a szczególnie po tłuszczach.
Nie podjadaj między posiłkami.
Nie łącz owoców z mlekiem.
Odmawiaj zjedzenia posiłku, który Ci nie służy.
Ogranicz jedzenie zimnych posiłków. Najlepiej jeść jak najwięcej ciepłych posiłków – przede wszystkim śniadanie.
Nie można ustalić diety na stałe, żaden sposób odżywiania nie jest pozbawiony wad. Odżywianie jest jednym z najważniejszym warunków pełnego zdrowia, na które ma wpływ wiele destrukcyjnych czynników m.in. promieniowania jonizującego i niejonizującego, emisji przemysłowych i samochodowych, zanieczyszczenia wód, atmosfery, brak ruchu, nadmiaru tytoniu czy alkoholu. Nasz organizm narażony jest na wiele potencjalnych zewnętrznych zagrożeń, więc wspomóżmy jego pracę od wewnątrz i pamiętajmy o podstawowych wskazówkach i zasadach prawidłowego odżywiania.
Najgorsze diety to diety eliminacyjne, które wykluczają z pożywienia całe grupy pokarmów (a nasz organizm nadal potrzebuje tych samych składników budulcowych). Są one stosowane bez nadzoru lekarskiego i w długim czasie mogą powodować bardzo poważne zaburzenia metaboliczne. W rankingu najgorszych w skutkach zdrowotnych na pierwszym miejscu lokuje się dieta białkowa, na drugim dieta zgodna z grupą krwi, na trzecim wegańska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz