Kiedy FAO miało odpowiedzieć jednym hasłem na pytanie:
jak się odżywiać, po wielu naradach ustalono, że „pierwszą zasadą racjonalnego
odżywiania jest urozmaicenie w jedzeniu” . Jedząc „wszystko”, czyli jak
najbardziej różnorodne produkty, ma się największą pewność, że organizm
otrzymał to, czego potrzebuje. Należy wrócić do naturalnych smaków i ograniczyć
spożycie produktów zawierających konserwanty i środki poprawiające smak, zapach
oraz termin ważności. Im mniej „chemii” w posiłkach tym lepiej dla naszego
zdrowia.
W dzisiejszych czasach nie tylko nie mamy czasu, żeby spokojnie zjeść, ale często nawet nie pamiętamy co jedliśmy. Natura wyposażyła człowieka w pewne mechanizmy i musimy z nich korzystać, żeby nasz organizm sprawnie funkcjonował. Każdy posiłek należy dokładnie pogryźć, przeżuć i dopiero połknąć (dajmy szansę naszej ślinie odpowiedniego przygotowania treści pokarmowej dla żołądka, a pozbędziemy się niestrawności i innych gastrycznych dolegliwości). Objadanie nam nie służy. Należy wstawać od stołu trochę wcześniej niż zwykle, ponieważ dopiero parę minut po posiłku czujemy się najedzeni.
Oznacza to jadanie posiłków o tych samych porach, ponieważ organizm łatwo się przyzwyczaja do dostarczania mu paliwa regularnie i nie ma potrzeby podjadania pomiędzy posiłkami. Należy też pamiętać, by przerwy między jedzeniem nie były zbyt długie, żebyśmy niepotrzebnie nie kurczyli a później rozpychali sobie żołądka. Najczęściej jest wprost przeciwnie - najgorzej odżywiają się nędzarze i milionerzy (jedni bo nie mają wyboru co jedzą, drudzy bo jedzą stosują przekombinowane diety oraz często jedzą nieregularnie i poza domem).
W dzisiejszych czasach nie tylko nie mamy czasu, żeby spokojnie zjeść, ale często nawet nie pamiętamy co jedliśmy. Natura wyposażyła człowieka w pewne mechanizmy i musimy z nich korzystać, żeby nasz organizm sprawnie funkcjonował. Każdy posiłek należy dokładnie pogryźć, przeżuć i dopiero połknąć (dajmy szansę naszej ślinie odpowiedniego przygotowania treści pokarmowej dla żołądka, a pozbędziemy się niestrawności i innych gastrycznych dolegliwości). Objadanie nam nie służy. Należy wstawać od stołu trochę wcześniej niż zwykle, ponieważ dopiero parę minut po posiłku czujemy się najedzeni.
Oznacza to jadanie posiłków o tych samych porach, ponieważ organizm łatwo się przyzwyczaja do dostarczania mu paliwa regularnie i nie ma potrzeby podjadania pomiędzy posiłkami. Należy też pamiętać, by przerwy między jedzeniem nie były zbyt długie, żebyśmy niepotrzebnie nie kurczyli a później rozpychali sobie żołądka. Najczęściej jest wprost przeciwnie - najgorzej odżywiają się nędzarze i milionerzy (jedni bo nie mają wyboru co jedzą, drudzy bo jedzą stosują przekombinowane diety oraz często jedzą nieregularnie i poza domem).
Uwaga:
Nigdy nie spożywaj tłuszczu z węglowodanami (np. tłustej golonki z ziemniakami).
Nie spożywaj pożywienia tłustego i kwaśnego jednocześnie.
Po ciepłym
posiłku nigdy nie pij zimnych płynów, a szczególnie po tłuszczach.
Nie podjadaj
między posiłkami.
Nie łącz owoców z
mlekiem.
Odmawiaj
zjedzenia posiłku, który Ci nie służy.
Ogranicz jedzenie
zimnych posiłków. Najlepiej jeść jak najwięcej ciepłych posiłków –
przede wszystkim śniadanie.
Nie można ustalić diety na stałe, żaden sposób odżywiania
nie jest pozbawiony wad. Odżywianie
jest jednym z najważniejszym warunków pełnego zdrowia, na które ma wpływ
wiele destrukcyjnych czynników m.in. promieniowania jonizującego i
niejonizującego, emisji przemysłowych i samochodowych, zanieczyszczenia wód,
atmosfery, brak ruchu, nadmiaru tytoniu czy alkoholu. Nasz organizm narażony
jest na wiele potencjalnych zewnętrznych zagrożeń, więc wspomóżmy jego pracę od
wewnątrz i pamiętajmy o podstawowych wskazówkach i zasadach prawidłowego odżywiania.
Najgorsze diety to diety
eliminacyjne, które wykluczają z pożywienia całe grupy pokarmów (a
nasz organizm nadal potrzebuje tych samych składników budulcowych). Są one
stosowane bez nadzoru lekarskiego i w długim czasie mogą powodować bardzo
poważne zaburzenia metaboliczne. W rankingu najgorszych w skutkach zdrowotnych
na pierwszym miejscu lokuje się dieta białkowa, na drugim dieta
zgodna z grupą krwi, na trzecim wegańska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz