Ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras. Co prawda współczesne badania nie potwierdziły wpływu miodu na długowieczność, ale jeszcze nie wszystkie substancje pochodzące z ula zostały do końca rozszyfrowane i zbadane. Na pewno wiadomo, że silnie bakteriobójcza jest inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m.). Wykorzystuje się ją do walki z niektórymi bakteriami. Substancji tej nie znosi między innymi groźny gronkowiec złocisty. Niektóre gatunki miodu zabijają te bakterie, którym nie dają rady współczesne antybiotyki.
Działanie przeciwbakteryjne miodu wykorzystywane jest w dermatologii,
szczególnie do zwalczania pryszczy i innych skaz. Nie sprzyja powstawaniu
próchnicy zębów. Stwierdzono, że wzrost paciorkowców, będących główną przyczyną
próchnicy, hamowany jest przez nadtlenek wodoru obecny w miodzie.
Miód wzmacnia serce
Uwaga, sercowcy! Zawarta w miodzie acetylocholina
wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie
działa na serce.
100 gramów miodu dostarcza organizmowi 319 kcal.
Do najsławniejszych na świecie należą miody tymiankowe,
pochodzące ze wzgórz w Grecji.
W Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy. Jest
produktem bardzo łatwo przyswajalnym, całkowicie trawi się w ciągu niepełnych 2
godzin (dla porównania: szynka w 4 godziny).
Miód od dawna służył pielęgnacji urody. Znane są jego
właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
Zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia
alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów
miodu.
Jeżeli zamknięty słoiczek będziemy przechowywać w
chłodnym miejscu (najwłaściwsza jest temperatura 6-10 st. Celsjusza), nie
straci swych wartości przez 23 lata.
Miodowe lekarstwa i środki wzmacniające są niezastąpione
w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy długich,
przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborze związków mineralnych i
pierwiastków śladowych. Polecane są przede wszystkim dzieciom, osobom starszym
i z przykrymi objawami przekwitania. Są w stanie szybko wzmocnić siły
odpornościowe organizmu, wzmóc apetyt.
Leczenie jadem pszczelim
Pszczoły żądlą w obronie własnej i... przypłacają to
życiem. Wraz z wbitym żądłem tracą bowiem własny przewód pokarmowy. Pierwszy
kontakt z jadem jest przykry - pojawia sie opuchlizna i zaczerwienienie. Z
czasem ludzie uodparniają się na użądlenia i bywają one niebezpieczne tylko dla
osób uczulonych. Jad pszczeli jest niesłychanie silnym antybiotykiem. Leczenie
nim, czyli apitoksynoterapia, zyskuje coraz więcej zwolenników. Skuteczny na
reumatyzm, artretyzm i gościec, znajduje zastosowanie także w leczeniu nerwic,
neuralgii, nadciśnienia i chorób skórnych. Najlepsze efekty uzyskuje się dzięki
kuracji przeprowadzanej wprost w pasiece.
Miód wzbogacony ziołami
Jeżeli nawet wierzyć sceptykom twierdzącym, że miód to
przede wszystkim cukry proste, które według najnowszej teorii są trucizną dla
organizmu, w wielu sytuacjach bywa niezastąpiony. Gdy męczy nas bezsenność,
trochę rozpuszczonego w wodzie miodu lub miodowy cukierek szybko przywracają
sen. Miodowe dropsy dobrze mieć przy sobie w chwilach zmęczenia. Zawarta w nich
glukoza natychmiast regeneruje zmęczony mózg i serce. Walory lecznicze miodu
zwiększa wzbogacenie go koncentratami ziołowymi. Dodatek aronii pobudza apetyt,
obniża ciśnienie krwi; pokrzywy - poprawia przemianę materii, pracę trzustki.
Miód z melisą ma działanie uspokajające i rozkurczowe, z podbiałem wykrztuśne,
przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne.
Miód, propolis, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy
Miody to nie jedyne skarby wytwarzane przez pracowite
pszczoły. Z ula pochodzi mleczko pszczele niegdyś uważane za panaceum na wiele
dolegliwości, dziś o sławie mocno przebrzmiałej (podnosi poziom cholesterolu we
krwi), a także pyłek kwiatowy, czyli pszczeli chleb. Ten modny produkt bogaty
jest w białko, witaminy, sole mineralne i mikroelementy. Pobierany z ula wosk
znajduje zastosowanie w ponad 40 gałęziach przemysłu (od kosmetyki,
farmaceutyki po wyrób farb). Hitowym produktem z ula jest od wielu lat
propolis, bogaty biologicznie pszczeli kit o silnym działaniu antybakteryjnym i
regenerującym.
Miód - właściwości lecznicze
przyspiesza gojenie się ran
zmniejsza ryzyko powstania bliznowców
leczy wrzody żołądka (szczególnie nadaje się do tego
nektar z drzew herbacianych rosnących w Australii i Nowej Zelandii) działa
przeciwbiegunkowo
obniża ciśnienie tętnicze krwi
hamuje procesy miażdżycowe
leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych
jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem
koi nerwy, działa nasennie
jednocześnie pobudza do pracy mózg (dzięki glukozie,
która jest paliwem dla szarych komórek).
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu_35801.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz