Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 17 lutego 2014

             430. A morze coś o grzybach? Przecież przez wiele lat uprawialiśmy pieczarki, urodziłem się na pieczarkach - ;-))) Pracowaliśmy w Niemczech w pieczarkarni… Często goszczą u nas na stole grzyby w różnych postaciach… A więc…
Boczniak - W 100 g świeżych owocników znajduje się 15% dziennej dawki witaminy C , 40% dziennej dawki witaminy B ( niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz 0,5 mg witaminy B12. Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (55%). Boczniaki zawierają także stosunkowo niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (mniej niż 10%).
Pieczarki - są cennym, niskokalorycznym pokarmem zawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżania cholesterolu we krwi zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające ryzyko powstania miażdżycy pieczarki są znakomitym źródłem białka zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen w ilościach porównywalnych do innych warzyw charakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B. Tiamina, niacyna, kwas foliowy czy ryboflawina występują tu obficiej niż w wielu warzywach liczne badania przeprowadzane w ostatnich latach potwierdzają skuteczność preparatów otrzymywanych z grzybów w hamowaniu nowotworów żołądka, jelit, piersi czy prostaty związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi pieczarki zawierają w swoim składzie związki antyoksydacyjne -  niwelujące wolne rodniki w organizmie. Zawierają 16 kcal.
Schitake - Świeże grzyby zawierają około 1/10 ilości danych składników zawartych w grzybach suszonych. Z powodu dużej zawartości wody w grzybach surowych, muszą być one spożywane w dużych ilościach, aby zapewnić niezbędne składniki odżywcze w diecie.
Białko- Najwięcej protein grzyb zawiera w trakcie rozwoju. Grzyb suszony zawiera od 4-44 % protein. Grzyby zawierają też duże ilości azotu nieproteinowego w formie chityny. Ilość protein jest podobna do tej znajdującej się w warzywach, ryżu czy zbożu.
Aminokwasy- Grzyby zawierają średnio około 25-40 % aminokwasów. Grzyby ogólnie zawierają     dużo lizyny i lencyny, natomiast brak jest tych składników w owsiankach, płatkach kukurydzianych itp. Całkowita zawartość aminokwasów w shiitake wynosi 32 % , z tego kwas glutaminowy stanowi aż 25% .Dodatkowo shiitake (w odróżnieniu od innych grzybów) zawiera siarkę.
Tłuszcze-  W grzybach suszonych jest od mniej niż 1 % do 20 % tłuszczu, średnio 2-8 %, świeże shiitake zawiera około 1,2-8 % tłuszczu. Zasadnicze kwasy tłuszczowe to 54-76% całkowitych ilości kwasu tłuszczowego zawartego w shiitake.
Błonnik i węglowodany-  Świeże grzyby zawierają około 51-88 % węglowodanów i 4-20 % białka; suszone od 43-78 % węglowodanów. Shiitake zawiera 7,3 - 8 % chityny, a całkowita ilość błonnika żywieniowego-przyswajalnego wynosi 37,5 %. Duża zawartość błonnika jest ważna w zapobieganiu rakowi jelita grubego, cukrzycy i chorobie wieńcowej.
Witaminy- Grzyby są źródłem wielu witamin: 7.8 mg/100g tiaminy, 4.9 mg/100g ryboflawiny. 54.9mg /100g niacyny, 9.4mg /100g witaminy C ( 100g grzyba suszonego ), prowitaminę D-3 0.06-0.27 % suszonego surowca. Witamina B12 jest poddana syntezie wyłącznie przez bakterie i grzyby, a nie jest dostępna w warzywach.
Minerały-  W surowych grzybach wykryto mało sodu i żelaza, ale za to dużo wapnia i manganu. Natomiast w suszonych grzybach wykryto obecność 6 minerałów: w mg/100g ( 9.5 % wilgotność ) Wapń 11, Żelazo 1.72, Magnez 132, Fosfor 294, Potas 1534, Sod 13. Zawierają, Miedź, Cynk, Mangan, Kobalt.
Mun - około 305,8 kcal, około 4,9 gram białka, około 70,2 gram węglowodanów, około 0,6 gram tłuszczu. Wspomagają leczenie: kaszlu, chorób górnych dróg oddechowych, hemoroidów, dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym. 
Na podstawie chemicznego składu owocników grzybów jadalnych zbieranych w naszych lasach, można stwierdzić, że są one pełnowartościowym produktem spożywczym, zawierającym wszystkie podstawowe składniki - białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu oraz podtrzymywania jego procesów życiowych. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że grzyby zawierają różne enzymy i substancje aromatyczne nadające potrawom z grzybów a także z grzybami niepowtarzalny aromat i smak oraz powodują lepsze trawienie pokarmów, to wartość ich jako produktu spożywczego znacznie wzrośnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz