Boczniak - W
100 g świeżych owocników znajduje się 15% dziennej dawki witaminy C , 40% dziennej dawki witaminy B (
niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz 0,5 mg witaminy B12. Grzyb
zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (55%).
Boczniaki zawierają także stosunkowo niewielką ilość nasyconych kwasów
tłuszczowych (mniej niż 10%).
Pieczarki - są
cennym, niskokalorycznym pokarmem zawierają błonnik pokarmowy, który ma
zdolność obniżania cholesterolu we krwi zawierają wielonienasycone kwasy
tłuszczowe obniżające ryzyko powstania miażdżycy pieczarki są znakomitym
źródłem białka zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen w
ilościach porównywalnych do innych warzyw charakteryzują się wysoką zawartością
witamin głównie z grupy B. Tiamina, niacyna, kwas foliowy czy ryboflawina
występują tu obficiej niż w wielu warzywach liczne badania przeprowadzane w
ostatnich latach potwierdzają skuteczność preparatów otrzymywanych z grzybów w
hamowaniu nowotworów żołądka, jelit, piersi czy prostaty związki zawarte w
pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji komórek immunologicznych
(odpornościowych) u ludzi pieczarki zawierają w swoim składzie związki
antyoksydacyjne - niwelujące wolne
rodniki w organizmie. Zawierają 16 kcal.
Schitake - Świeże
grzyby zawierają około 1/10 ilości danych składników zawartych w grzybach
suszonych. Z powodu dużej zawartości wody w grzybach surowych, muszą być
one spożywane w dużych ilościach, aby zapewnić niezbędne składniki odżywcze w
diecie.
Białko-
Najwięcej protein grzyb zawiera w trakcie rozwoju. Grzyb suszony zawiera od
4-44 % protein. Grzyby zawierają też duże ilości azotu nieproteinowego w formie
chityny. Ilość protein jest podobna do tej znajdującej się w warzywach, ryżu
czy zbożu.
Aminokwasy- Grzyby
zawierają średnio około 25-40 % aminokwasów. Grzyby ogólnie
zawierają dużo lizyny i lencyny, natomiast brak jest
tych składników w owsiankach, płatkach kukurydzianych itp. Całkowita zawartość
aminokwasów w shiitake wynosi 32 % , z tego kwas glutaminowy stanowi aż 25%
.Dodatkowo shiitake (w odróżnieniu od innych grzybów) zawiera siarkę.
Tłuszcze- W grzybach suszonych jest od mniej niż 1 % do
20 % tłuszczu, średnio 2-8 %, świeże shiitake zawiera około 1,2-8 % tłuszczu.
Zasadnicze kwasy tłuszczowe to 54-76% całkowitych ilości kwasu tłuszczowego
zawartego w shiitake.
Błonnik
i węglowodany- Świeże grzyby zawierają około 51-88 %
węglowodanów i 4-20 % białka; suszone od 43-78 % węglowodanów. Shiitake zawiera
7,3 - 8 % chityny, a całkowita ilość błonnika żywieniowego-przyswajalnego
wynosi 37,5 %. Duża zawartość błonnika jest ważna w zapobieganiu rakowi jelita
grubego, cukrzycy i chorobie wieńcowej.
Witaminy- Grzyby są źródłem
wielu witamin: 7.8 mg/100g tiaminy, 4.9 mg/100g ryboflawiny. 54.9mg
/100g niacyny, 9.4mg /100g
witaminy C ( 100g grzyba suszonego ), prowitaminę
D-3 0.06-0.27 % suszonego surowca. Witamina
B12 jest poddana syntezie wyłącznie przez bakterie i grzyby, a nie jest
dostępna w warzywach.
Minerały- W surowych grzybach wykryto mało sodu i
żelaza, ale za to dużo wapnia i manganu. Natomiast w suszonych grzybach wykryto
obecność 6 minerałów: w mg/100g ( 9.5 % wilgotność ) Wapń 11, Żelazo 1.72, Magnez
132, Fosfor 294, Potas 1534, Sod 13. Zawierają,
Miedź, Cynk, Mangan, Kobalt.
Mun - około
305,8 kcal, około 4,9 gram białka, około 70,2 gram węglowodanów, około 0,6 gram
tłuszczu. Wspomagają leczenie: kaszlu, chorób górnych dróg oddechowych, hemoroidów,
dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym.
Na podstawie chemicznego składu owocników grzybów jadalnych zbieranych w naszych
lasach, można stwierdzić, że są one pełnowartościowym produktem spożywczym,
zawierającym wszystkie podstawowe składniki - białka, węglowodany, tłuszcze,
witaminy, sole mineralne, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu
oraz podtrzymywania jego procesów życiowych. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że
grzyby zawierają różne enzymy i substancje aromatyczne nadające potrawom z
grzybów a także z grzybami niepowtarzalny aromat i smak oraz powodują lepsze
trawienie pokarmów, to wartość ich jako produktu spożywczego znacznie wzrośnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz